Így dolgozik a magyar - friss felmérés érkezett

Magyarországon tízből három, nemzetközi szinten azonban már tízből négy munkavállaló dolgozik rugalmas munkarendben. A magyarok kevesebb mint a fele nyilatkozott úgy, hogy a vállalata minden technikai feltételt biztosít az otthoni munkavégzéshez - derül ki a Randstad Workmonitor munkavállalói attitűdöket vizsgáló, 33 országra kiterjedő, negyedévente végzett felmérésből.
Szepesi Anita, 2018. július 23. hétfő, 13:13
Fotó: Pixabay

Világszerte még mindig hagyományos munkarendben, irodában dolgozik a munkavállalók 68 százaléka, ugyanakkor a dolgozók 44 százaléka úgy vélte, hogy kezdenek elterjedni a rugalmas lehetőségek a munkavégzés helyét és az időbeosztást tekintve is. A rugalmas munkarend kialakításában India és Kína járnak az élen.

Magyarország kicsit le van maradva a nemzetközi trendektől, itt ugyanis a munkavállalók 74 százaléka dolgozik hagyományos munkarendben, és mindössze 30 százalékuk tapasztal elmozdulást a rugalmasság irányába. A rugalmas munkavégzés lehetősége különösen a Z-generáció számára fontos szempont - mondta Szokody Ágnes, a Randstad Hungary marketingmenedzsere.

A régióban Ausztria áll az élen, ott minden második megkérdezett dolgozik távolról, illetve rugalmas időbeosztásban, míg Csehországban és Lengyelországban Magyarországhoz hasonlóan kevesebb mint a dolgozók egyharmada.

A felmérés szerint a munkavállalók támogatják a rugalmas munkavégzést, mert úgy vélik, hogy az hozzájárul a munka és magánélet egyensúlyának biztosításához, növeli a munka hatékonyságát, a kreativitást és az elégedettséget is. Mindez a vállalatok számára is előnyt jelent, hiszen a motivált alkalmazottak jobban megbecsülik a munkájukat, és így a fluktuáció is csökkenthető.

A Randstad 1960-ban jött létre, 39 országban működő irodáival a világ második legnagyobb személyzeti tanácsadó cégének tekinthető. Magyarországon 2004 óta van jelen, jelenleg a piac egyik legmeghatározóbb szereplője. A felmérésben Magyarországon több mint 400, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre.

Fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK