Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi pénzügyi és számviteli szabályok (IFRS) szerint készült kimutatás alapján a cégcsoport árbevétele januártól szeptember végéig 34,69 milliárd, a harmadik negyedévben 10,21 milliárd forint volt.

Az első háromnegyedéves, 2,62 milliárdos EBITDA 2,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a harmadik negyedév 563 milliós értéke pedig gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival.

Az év első kilenc hónapjára kimutatott 7,37 milliárdos bruttó eredmény 11,5 százalékkal, a harmadik negyedéves 2,03 milliárd pedig 18,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A januártól szeptember végéig elkönyvelt 1,09 milliárdos üzemi eredmény fél százalékkal magasabb a tavalyinál, a harmadik negyedév 51 milliója viszont 45 százalékos romlást jelez.

Az első háromnegyedév nettó pénzügyi eredménye mínusz 94-ről mínusz 140 millió forintra romlott, míg a harmadik negyedévé mínusz 49 millióból plusz 14 millióba fordult.

A Rába árbevételére kedvező hatást gyakorolt az év első háromnegyed évében a fontos piacain tapasztalható keresleti aktivitás. A kulcsszegmensnek számító Európában, de ugyanígy Észak-Amerikában is jelentősen bővült a nehéz tehergépjárművek piaca; élénkült a globális mezőgazdasági járműpiac, valamint az orosz szegmensek is jól teljesítettek - közölte a társaság.

A közleményben hangsúlyozzák: a vállalat készpénztermelési hatékonyságára jellemző, hogy az árbevételhez mért hatékonysági szintjét sikerült az iparági átlag közelében tartania a jelentősen megugró alapanyagárak ellenére. A nyereséges és hatékony működés eredményeként az előző év azonos időszakához képest 6,1 százalékkal növekedett a saját tőke mértéke - ismertették.

"Meghatározó piacaink örvendetes aktivitása mellett az alapanyagok áremelkedése folyamatos, naprakész alkalmazkodókészséget kíván meg társaságunktól. Stabil pénzügyi helyzetben, részben idén, részben jövőre lezáruló technológiafejlesztési beruházási programunk eredményeképp gyártási kapacitásunk, rugalmasságunk emelkedik" - idézi a közlemény Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját.

A társaság vezetője szerint mindez megteremti a további növekedés és a versenyképesség javításának feltételeit. Így magasabb színvonalon, nagyobb volumenben tudnak megfelelni nemzetközi vevőik növekvő elvárásainak a hosszabb távú, stratégiai együttműködésekben és az egyedi üzletekben egyaránt - emelte ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!