MVM: Magyarországon szavatolt a biztonságos gázellátás

Jelenleg Magyarország biztonságos gázellátása szavatolt, a lakosság ellátásának biztosítása kiemelt szempont - közölte Felkai György, az MVM csoport kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI megkeresésére.
MTI, 2014. június 16. hétfő, 14:29
Fotó: Napi.hu

Az MTI azt követően kereste meg az MVM csoportot, miután Oroszország leállította a gázexportot Ukrajnának, de az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségén nem változtatott, az napi 185 millió köbméter maradt. Felkai György közölte: jelenleg nincs fennakadás a szállításban, pillanatnyilag a szerződéseknek megfelelően érkezik a földgáz Ukrajna felől.

A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a 2009-ben az orosz és ukrán fél által megkötött, a 2009-2019-re szóló tranzitszerződés szerint a Naftohaz köteles teljesíteni tranzitszállítási kötelezettségét harmadik országokkal szemben. Az MVM csoport folyamatosan egyeztet orosz partnereivel.

Az MVM csoport felkészült arra az esetre, ha az Ukrajna felől érkező földgáz mennyisége csökkenne. Mind az alternatív szállítási útvonalakra, mind a hazai termelésre, illetve a hazai földgáztárolókban tárolt gázra számít a társaság.

A hazai tárolókban elérhető földgáz mennyisége jelenleg meghaladja a 2 milliárd köbmétert - közölte a kommunikációs igazgató.

A jelenlegi, becsült fogyasztás mellett több mint egy negyedévre elegendőek a rendelkezésre álló tárolói források. (Más kérdés, hogy energiabiztonság szempontjából nem a nyári fogyasztás garantálása a nagy kérdés - hanem a betárolás a tározókba,  felkészülve a téli csúcsfogyasztásra, aminek szintén most van az ideje. A szerk. )

Az MVM csoport mindent megtesz, amit saját hatáskörben meg tud tenni, hogy a földgázellátás zavartalanságát biztosítsa - hangsúlyozta válaszában Felkai György.

HOZZÁSZÓLÁSOK