Nagy béremelés jön az állami cégeknél - hatvanmilliárdból

Várhatóan február közepén dönt a kormány az állami cégeknél dolgozók bérrendezéséről, a tárgyalások addig is folyamatosak lesznek a cégek, valamint a szakszervezetek között – írta a Magyar Idők.
Napi.hu, 2017. január 25. szerda, 07:49
Fotó: Napi.hu

A szakszervezetek átlagosan 30 százalékos bérfelzárkóztatást kérnek, a lap úgy tudja, az igény teljesíthető. A MÁV-val már pénteken tárgyalnak a szakszervezetek, közös álláspont alapján.

Várhatóan a jövő héten széles körben, a vállalatvezetőkkel, az érdekképviseletekkel, valamint a fenntartó kormánnyal újabb egyeztetések következnek, azonban jelenleg is folyamatban van a szakszervezetek részéről a bérjavaslatok kialakítása.

A napilap szerint a cél az, hogy középtávú, 2-3 éves bérmegállapodások szülessenek, a fizetésemelés mértéke pedig az időszak végére elérheti a 30 százalékot. Az egyeztetések február közepén zárulhatnak, a kormány döntésével.

A döntésig az állami cégek kialakítják a szakszervezetekkel közösen - a bérigényeket figyelembe véve - azt a megállapodást, amely a kormány asztalára kerülhet. A Magyar Idők korábban úgy értesült, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése 22 milliárd forintba kerül az állami vállalatoknak, amit az állam garantál, emellett elérheti a 60 milliárd forintot is az a keret, amelyből további bérfejlesztéseket lehet megvalósítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK