Nagy beruházás indul Gödöllőn - az állam 1,8 milliárddal támogatja

A tavaly tavasszal átadott - korábban még nem látott termelési folyamatokat ellátó - részleg megnyitása után a GlaxoSmithKline (GSK) gödöllői vakcinagyárában most újabb közel 18 milliárd forintos (mintegy 57 millió euró értékű) fejlesztés valósul meg - adta hírül a cég.
Domokos Erika, 2017. március 13. hétfő, 14:46
Fotó: Reuters

A jelentős exportnövekedést hozó beruházásnak köszönhetően Gödöllőn várhatóan 104 új munkahely jön létre 2020-ig. A beruházás a magyar kormány 1,8 milliárd forintos támogatásával valósul meg.

A gyár tevékenysége kiegészül és a korábbihoz képest újabb felhasználási területre állít majd elő Diphtheria és Tetanusz vakcina komponenseket, Diphtheria Toxoid (DT) és Tetanus Toxoid (TT). Ez a beruházás megerősíti a gödöllői gyár stratégiai szerepét a GSK-n belül és lehetőséget ad arra, hogy a jövőben a GSK minden DT és TT terméket egy helyen gyártson majd, amely leegyszerűsíti és hatékonyabbá teszi a folyamatokat - írták közleményükben.

A védőoltások iránti kereslet világszerte folyamatosan növekszik, ehhez kíván alkalmazkodni a vállalat ezzel a beruházással is. A kapacitásbővítő befektetéssel a GSK előrelépést teszaz Infanrix/Boostrix/Synflorix vakcinák hosszú távú globális ellátásában, amely védőoltásoknak az itt gyártott antigének alkotóelemei.

A gyár tavaly tavasszal már belekezdett egy fejlesztésbe, a projekt két éves időtartama alatt a gyárba összesen 10 millió euró befektetés érkezett és 15 új kolléga foglalkoztatása valósult meg. Ehhez érkezik most újabb közel 18 milliárd forintos beruházás, amely eredményeképpen a tervek szerint 104 új kolléga számára nyílik majd munkalehetőség - olvasható a közleményben.

A kivitelezési munkálatok augusztusban indulnak, míg a konkrét gyártási tevékenység 2023-tól, a hatóságok jóváhagyását követően kezdődik.

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy a GSK vezetősége a gödöllői gyárat választotta erre a fontos beruházásra. Ez a projekt lehetőséget ad arra, hogy a vakcinagyártásban szerzett tapasztalatainkat kihasználva egy szélesebb körű termékportfolió gyártásához járuljunk hozzá. Mindezzel pedig nemcsak technológiai fejlesztés valósul meg a gyárunkban, hanem egyúttal a GSK hálózatán belüli stratégiai fontosságunk is növekszik" - mondta Christopher Hunley, a GSK Biologicals Kft. igazgatója.

Kitűzött célunk a magyar gazdaság új dimenzióba léptetése, amelynek egyik leglényegesebb eleme, hogy a mennyiségi szemlélet helyett a minőségi szemlélet uralkodjon, és amelynek értelmében a jövőben az innovációra, a folyamatos fejlesztésre építünk majd. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy magas hozzáadott értékű beruházásokat vonzzunk be hazánkba, illetve, hogy a jövőben ne csak az előállítás, hanem a termékek fejlesztése is Magyarországon történjen. Ebben a szemléletben a gyógyszeriparra maximálisan számíthatunk, hiszen ebben a szektorban óriási jelentősége van a kutatás-fejlesztésnek és az innovációnak, amelyben a GSK élen jár
Éppen ezért nagy örömünkre szolgál, hogy a brit gyógyszeripari vállalat vezetősége úgy döntött, hogy hazánkat választja e stratégiai beruházása helyszínéül

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A GlaxoSmithKline a világ egyik vezető kutatásorientált gyógyszereket, vakcinákat és vény nélkül kapható termékeket gyártó és forgalmazó vállalata. A világ 115 országában körülbelül 100 ezer dolgozik foglalkoztat, kutatócsoportjaiban több mint 12 ezer szakember munkálkodik az új gyógyszerek felfedezéséért.

A gödöllői gyár, a GlaxoSmithKline Biologicals Kft. kulcsszerepet játszik a tisztított Diphtheria és Tetanusz antigének előállításában, amelyeket az egész világon használnak a DT vakcinák összetevőjeként - írta a cég.

HOZZÁSZÓLÁSOK