Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Amerikai Filmakadémia 92 ország hivatalos nevezése közül választotta be decemberben a legjobb kilenc alkotás közé az Enyedi Ildikó rendezte Testről és lélekről című filmet a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenyben. A keddi bejelentés szerint pedig a legjobb öt jelölt közé került, amelyek közül 2018. március 4-én kiválasztják a kategóriagyőztest Los Angelesben.

A 18 év után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása tavaly elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, továbbá a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (Fipresci) díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. Majd első magyar filmként és első nőként Enyedi Ildikó kapta a sydneyi filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről főszerepében nyújtott alakításáért Borbély Alexandrát díjazták a legjobb színésznőt illető elismeréssel - írta korábban közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap.

Enyedi Ildikó műve egy chilei, egy libanoni, egy orosz és egy svéd alkotással lesz versenyben a díjért. Magyar film eddig két alkalommal kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása, 2016-ban pedig Nemes Jeles László holokausztdrámája, a Saul fia - írta az MTI. Tavaly egy magyar kisfilm nyert Oscar-díjat, a Deák Kristóf rendezte Mindenki (Sing).

A magyar mozikban tavaly márciusban mutatták be a Testről és lélekrőlt című, fanyar humorú szerelmesfilmet, azóta már közel százezren váltottak rá jegyet, és nemrég dvd-n is megjelent.

A Filmalap támogatással készült filmet eddig a forgalmazók 91 országra vásárolták meg, az amerikai forgalmazási jogokra pedig a Netflix streamingszolgáltató csapott le, a bemutatója február 2-án lesz.

Enyedi Ildikó filmje az Inforg-M&M Film gyártásában készült, producerei Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő.