Nagyon felpörgött a netes vásárlás Magyarországon

Két év alatt tízszeresére nőtt az online bevásárlók száma Magyarországon; a legkeresettebb termékek a kozmetikumok, az állateledelek és az ásványvíz.
Napi.hu, 2015. május 12. kedd, 11:05
Fotó: Napi.hu

Erőteljesen emelkedik az online bevásárlások aránya Magyarországon: 2014-ben már csaknem a háztartások negyede vásárolt legalább egy alkalommal napi fogyasztási cikket interneten. A legkeresettebb termékek a netes vásárlásnál a kozmetikumok, az állateledelek és az ásványvíz, de egyre többen szerzik be online a frissárut, tejtermékeket is. Az ismertebb márkákat még mindig szívesen választják, de egyre kelendőbbek a saját márkás termékek is - mondta Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense egy, a napokban megrendezett kereskedelmi konferencián.

Dinamikusan nő az online bevásárlások száma Magyarországon: míg 2012-ben a magyar háztartásoknak mindössze 2 százaléka vásárolt napi fogyasztási cikkeket online is, addig 2014-ben már 23 százalékuk. A vásárlók többet is költenek a virtuális térben egy bevásárlás alkalmával, mint az üzletekben: az átlagos online bevásárlókosár mérete háromszorosa az "offline" kosárénak - emelte ki Kozák Ákos.

Bár továbbra is az ismert, megbízhatóbbnak tartott brandeket keresik a hazai vásárlók, erőteljesen nő a bizalmuk a saját márkás termékek iránt is. Míg 2013-ban csupán az online vásárlások 5 százalékát tették ki a saját márkás termékek, 2014-re 12 százalékra nőtt az arányuk a vásárlói kosarakban.

"A visegrádi országok közül hazánkban a legmagasabb (1 százalék) az online vásárlások aránya a napi fogyasztási cikk kereskedelemben; Csehországban 0,8, Lengyelországban 0,6, Szlovákiában pedig 0,4 százalék a netes bevásárlások aránya. Eltérés mutatkozik továbbá a bevásárlások időbeni megoszlását illetően is. Míg Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban főként pénteken és szombaton emelkedik meg az online bevásárlások száma, addig hazánkban hétfőn vásárolnak a legtöbben interneten keresztül" - tette hozzá Kozák Ákos.

HOZZÁSZÓLÁSOK