Nagyon megbírságolta a médiát a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint az Axel Springer-Magyarország Kft. (Axel Springer, új nevén: Mediaworks Kft.), a Russmedia Kft. (Russmedia, korábbi nevén: Inform Média), a Lapcom Kiadó Kft. (Lapcom) és a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. (Pannon Lapok) versenykorlátozó megállapodás kötött azzal a céllal, hogy az érintett vállalkozások tartózkodnak az egymás földrajzi területeire történő célzott belépéstől. A jogsértés elkövetéséért összesen mintegy 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH.
Napi.hu, 2014. október 20. hétfő, 14:39

A mai bejelentés szerint a GVH észlelte, hogy e vállalkozások (illetve jogelődjeik) között a 2000-ben létrejött (2000 novemberétől, illetve 2002 májusától 2010 áprilisáig fennálló), vasárnapi lapokkal kapcsolatos szerződések kölcsönös versenytilalomra, illetve árak egyeztetésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak.

Versenykorlátozó megállapodás létét támasztották alá az Axel Springer és az Inform Média, valamint az Axel Springer és a Lapcom közötti szerződések kölcsönös versenytilalomra vonatkozó rendelkezései, amelyek szerint a felek kölcsönösen nem támadják meg egymás megyei/regionális piacait. Az Axel Springer és az Inform Média, az Axel Springer és a Lapcom, valamint az Axel Springer és a Pannon Lapok közötti kétoldalú szerződések alapján feltételezhető volt, hogy a fent felsorolt vállalkozások egyeztetéseket folytattak és folytatnak az árusoknál alkalmazott lapárakra és a hirdetési árakra vonatkozóan is - fogalmazott a versenyhivatal.

A GVH 2011. szeptemberében jelentette be, hogy előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott két megyei lapkiadó vállalat, az Axel Springer-Magyarország Kft. és az Inform Média Kft.székhelyén, illetve telephelyén. (Az előbbi egyebek között a Békés Megyei Hírlap, a Dunántúli Napló, a Petőfi Népe, a Somogyi Hírlap kiadója, míg az Inform Média Északkelet-Magyarország három megyéjében jelentet meg napilapokat.) E két kiadó mellett a GVH március 22-én indított versenyfelügyeleti eljárásának érintettje még a Kisalföldet és Délmagyarországot megjelentető Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Kft., valamint több dunántúli napilapot is megjelentető Pannon Lapok Társasága Kft. A négy cég ellen a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás - szólt az akkori bejelentés.

A GVH döntése szerint az Axel Springer és a többi három vállalkozáscsoport közötti versenykorlátozó célú, kétoldalú megállapodások átfogó piacfelosztó megállapodás részesei voltak, amelyek korlátozták a megyei lapkiadókat abban, hogy egymás megyéinek területén célzottan megjelenjenek második napilapokkal, illetve más alternatív kiadványokkal.

Az eljárás alá vont vállalkozások a fenti magatartásukkal megsértették a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmát, így a GVH összesen 2,165 milliárd forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki.

Bírságösszegek
Axel Springer615,471
Russmedia480,836
Lapcom313,14
Pannon Lapok755,422
Összesen2 164,869
Forrás: GVH

A csaknem tíz évig tartó kartell megállapodás miatt a bírságösszegek valamennyi vállalkozásnál lényeges mértékben meghaladták a versenytörvényi bírságmaximumot. Ennek megfelelően a GVH valamennyi vállalkozást maximális bírsággal sújtotta, amely a vállalkozások előző évi nettó árbevételének 10 százalékát jelenti.

A GVH bírság kiszabása nélkül megállapította továbbá, hogy az érintett vállalkozások 2010 júniusában és 2011 szeptemberében, továbbá az Axel Springer és az Inform Média 2010 decemberében és 2011 júniusában versenykorlátozó magatartást tanúsítottak, amikor a megyei - nyomtatott, illetve elektronikus - kiadványaikban a nem közös vagy bizományosi értékesítés keretében közzétett hirdetések áraival és az azokra ható körülményekkel kapcsolatban üzletileg érzékeny információkat osztottak meg egymással.

A GVH az árushelyi árakra vonatkozó egyeztetések tekintetében az eljárást megszüntette.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.10.20 20:15

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

doki1234, 2014.10.20 15:36

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html