Nagyot nőttek az új kkv-hitelek az Erste Banknál

Az Erste Bank az idei első félévben 37 százalékkal növelte a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) nyújtott új hiteleinek összegét. A mintegy 30 milliárd forintos új kihelyezés hatására a kkv-állomány július végére már elérte a 153 milliárd forintot, ez egy év alatt 29 százalékos bővülés, a kkv főügyfelek száma pedig 10 százalékkal bővült - adta hírül a bank.
Domokos László, 2017. augusztus 22. kedd, 10:52
Fotó: Napi.hu

Az Erste Bank teljes és működő vállalati hitelállománya július végén 390 milliárd forintot tett ki, ami félév alatt 10 milliárd, egy év alatt pedig 42 milliárd forintos, 12 százalékos növekedést jelent.

A kedvező hitelezési számok és a költségek csökkentésének hatására az Erste Bank vállalati üzletága az első félévben 12 milliárdot meghaladó működési bevételt ért el, az adózás előtti eredménye pedig 15 milliárd forintot tett ki. Az első félévben az új vállalati hitelek összege 50 milliárd forintot tett ki, ami tíz százalékkal több, mint egy éve.

Lezárult a portfóliótisztítás, amelynek hatására kiugró mértékben, fél év alatt 11 százalékról 2 százalékra csökkent a nem fizető hitelek állománya, miközben a piaci átlag még 8 százalék. Ez már egészséges szintnek számít, ráadásul huzamosabb ideje nem képződött új nem-teljesítő vállalati hitel - fogalmazott Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágának igazgatója.

Szavai szerint egyértelműen tapasztalható a bizalomnövekedés a gazdaságban, az ügyfelek körében javul a beruházási kedv, és várhatóan a kkv-szektor hitelezési aktivitása is 5-10 százalékkal bővül az idén.

HOZZÁSZÓLÁSOK