Kiemelkedő évet zárt 2019-ben a Nartex Pénzügyi Zrt.: az előzetes adatok szerint 570 millió forint mérlegfőösszeget ért el tavaly, amely csaknem 190 százalékkal haladja meg az előző évit - adta hírül a társaság. A cég adózott eredménye a tízszeresére, 400 millió forint fölé nőtt, így a saját tőke is jelentősen emelkedett.

Érezhetően erősödik az érdeklődés a innovatív finanszírozás iránt, a hitelezési boom ellenére ugyanis a kis- és középvállalkozások (kkv) jelentős része nehézkesen jut hozzá a banki forrásokhoz - véli Németh Béla, a Nartex elnöke és tulajdonosa.

A zrt. saját tőkéjének felhasználásával kínál a kkv-k szempontjait figyelembe vevő, egyedi finanszírozási megoldásokat, a piacinál sokkal gyorsabb, rugalmasabb döntési mechanizmusok és hatékony vállalati működés mellett.

A Nartex ezért tudott segíteni például annak a vasszerkezetek exportjával foglalkozó cégnek, amely a bankjától már nem kapott forgóeszközhitelt a jelentősen megnövekedett szerződésállomány teljesítéséhez szükséges alapanyag beszerzésére. (A társaság áthidaló kölcsöne után a cég kedvezményes előfinanszírozást kapott külföldi megrendelőjétől.)

Emellett a társaság olyan szolgáltatásokat is kínál, mint például a vállalati kötvényekre alapozott finanszírozás. A vállalatok tulajdonában lévő zárt kibocsátású vállalati kötvények megvásárlásával friss pénzt visz a rendszerbe és tesz újra működőképessé finanszírozási struktúrákat. Így történt azzal a céggel is, amely egy budapesti szoftverfejlesztő zárt körben kibocsátott kötvényét értékesítette a Nartexnek, és az így befolyó összegből biztosította az önerőt a pályázaton nyertes beruházás elindításához.

Komoly lehetőségeket rejt a lejárt követelések finanszírozása is, ahol a kockázati hitelezők ott képesek belépni, ahol már a banki faktoring nem képes segíteni - véli Németh Béla.

A cég idén a tervek szerint ismét megduplázza mérlegfőösszegét, amely meghaladja majd az 1,1 milliárd forintot, miközben az adózott nyereség ennél visszafogottabb ütemben ugyan, de gyorsan tovább növekedik majd, mintegy 40 százalékkal.