Nehezebb időszak vár a vonattal közlekedőkre - megszólalt a MÁV

Sokaknak a jövő héten kezdődik az új év első tanítási vagy munkahete, ezért a mostani hétvégén a megszokottnál többen kelnek útra. Közülük akár több százezren is a vasúti utazást választhatják. A várható nagy utasforgalom miatt minél korábban érdemes elővételben megvenni a menetjegyeket és helyjegyeket a hétvégére - hívja fel a figyelmet a MÁV-csoport. A vasárnap helybiztosítással közlekedő járatok telítettségét az utasok nyomon követhetik a társaság honlapján.
K. Kiss Gergely, 2019. január 5. szombat, 10:40
Fotó: Napi.hu

A január 6-án, vasárnap helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai már péntek óta megtekinthetők a MÁV-csoport honlapján. A tájékoztató jellegű adatokat vasárnap délutánig naponta többször is frissíti a MÁV-START.

Az utasok egy letölthető táblázatban megnézhetik, hogy hol tart a kötelező helybiztosítással közlekedő vonatok belföldi foglaltsága január 6-ára vonatkozóan, és azt, hogy a kiválasztott induló járatra van-e még szabad hely. Többletkocsik csatlakoztatására kis idővel az indulás előtt is sor kerülhet, ezért a vasúttársaság javasolja a kapacitások alakulásának folyamatos nyomon követését.

Az InterCity-k a jelentős felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére - egyes népszerűbb utazási időpontokban - gyorsan megtelhetnek, ezért érdemes elővételben, legalább egy nappal korábban megvenni a menet- és helyjegyeket. A helyfoglalások figyelembevételével - a lehetőségekhez képest - az IC-khez plusz kocsikat kapcsol a vasúttársaság. (Egyes távolsági vonatok, melyek nemzetközi viszonylatokon is közlekednek - pl. a railjetek, EuroCity-k - azonban nem erősíthetőek több kocsival.) A már telített InterCity-vonatok helyett a gyors-, sebes- illetve személyvonatokat is választhatják az utasok.

A legnagyobb utasforgalmú vonalak közé tartozó Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony viszonylaton a vasárnap délutánonként közlekedő vonat kizárólag úgynevezett Televonat-jeggyel vehető igénybe, melynek ára kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül. Január 6-án a Televonat - várható utasforgalomtól függően - 400 vagy 600 ülőhellyel indul Nyíregyházáról. Az eddigi tapasztalatok alapján erre a vonatra is javasolt elővételben jegyet váltani - jegykiadó automatából, a MÁV-csoport honlapján a menetrendi keresőből vagy a Vonatinfó applikáció segítségével.

A MÁV szerint érdemes a csúcsidőn kívüli - a menetrendi keresőben @ jellel jelölt - járatok között is keresgélni. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokon ugyanis 20 százalékos kedvezménnyel lehet utazni, amennyiben azokat legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegyeket, helyjegyeket elővételben is meg lehet váltani, illetve igénybe lehet venni az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is, ami 10 százalékkal olcsóbb a pénztárban váltott jegyeknél.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.01.05 15:05

A MÁV utasainak a baja maga a MÁV. A Szlovák RegioJET vagy az ÖBB kellene ide, a mávot elküldeni a picsába.
A RegioJET buszokkal már itt van az Etelénél, meg lehet nézni a gépeket és az áraikat.
https://www.regiojet.com/news/buses/budapest-becs.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html