A villamos energiáról szóló törvény 2013. április 11-ei módosítását követően közvilágítás üzemeltetési engedélyt kell kérnie a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól annak a gazdálkodó szervezetnek, amely a közvilágításra kötelezettel kötött szerződésben vállalja a feladatot. A Hivatalhoz 37 kérelem érkezett a törvényben foglalt határidőig. Hétfőig a MEKH - saját közlése szerint - 27 társaságnak adta meg az engedélyt.

A közvilágításról való gondoskodás az önkormányzat kötelessége, mely feladat szerződéses keretek közt átvállalható. Ebben az esetben a szolgáltatónak engedélyt kell kérni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. A közvilágítási berendezések üzemeltetésére megállapodást kötött gazdálkodó szervezeteknek a törvény hatálybalépésétől számított 90 napon belül, azaz legkésőbb 2013. július 10-ig kellett a közvilágítási üzemeltetési engedély iránti kérelmet benyújtani a Hivatalhoz.

Az előírt határidőig a Hivatalhoz összesen 37 közvilágítás üzemeltetési engedély iránti kérelem érkezett. A mai napig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 27 társaságnak adta meg az engedélyt, 1 esetben elutasította a kérelmet, 9 esetében az eljárás folyamatban van. Az, hogy a tevékenység ellátása immár a MEKH engedélyéhez kötött, biztosítja, hogy az önkormányzattól kizárólag olyan társaság vegye át a szolgáltatást, amely minden tekintetben alkalmas a feladat hatékony ellátására.