2035-től fenntarthatatlan lesz a nyugdíjrendszer, fel kell készülni rá

Most sem sok, de a jövő időseinek biztosan nem lesz elég a magyar nyugdíj címmel készített anyagot a magyar rendszerről az Euronews. A cikkben idézik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) véleményét, hogy 2035-ig fenntartható a nyugdíjazási metodika, az embereknek pedig maguknak kell felkészülniük.
Szabó Dániel, 2019. január 22. kedd, 15:45
Fotó: Stocksnap

Veszélyben a ma a negyvenes éveiben járó korosztály időskori megélhetése Magyarországon - kezdi anyagát a tévécsatorna, amelyben összefoglalják, hogy a hazai nyugdíjakat már csak részben fedezik aktív dolgozói korosztály befizetései. A társadalom elöregedése pedig csak ront a helyzeten: 2010-ben még 6,3 millió munkaképes korú magyarra 2 millió idős ember jutott, 2060-ra az arány 4,2 millió kontra 2,6 millió fő lesz.

Idézik az MNB előrejelzését is, mely szerint a nyugdíjrendszer csak 2035-ig fenntartható a korhatár 65 évre való felemelésével együtt is. Viszont egyelőre magukon a dolgozókon van a felkészülés arra, hogy tisztes megélhetéshez jussanak idős korukra. Az egyik az előtakarékosság: három nyugdíj-előtakarékossági formát az állam adójóváírással is támogat, valamint hamarosan jönnek - a vélhetően a normál papíroknál - magasabb kamatozású nyugdíjas államkötvények.

Egy másik megoldás viszont a nyugdíj melletti munka: de míg az Európai Unióban az idősek 20 százaléka vállal munkát, Magyarországon ez az arány csak 3 százalék. Farkas András nyugdíjszakértő az Euronewsnak azt mondta, hogy a statisztikai képet árnyalja, hogy sok idős feketén, nem bejelentve dolgozik, de a rossz a hazai nyugdíjasok egészségi állapota is, ami sokakat visszatart. Farkas az öngondoskodás kapcsán azt mondta, hogy a családi kiadások 8-10 százalékával megegyező megtakarítással nagyon komoly saját nyugdíjtőkét lehet felhalmozni.

A jelenlegi nyugdíjasok a kiadásaik rendezésével jöhetnek ki jobban a pénzükből. A Napi.hu összeállítást készített, hogy a banki szolgáltatáson hogyan spórolhatnak az idősek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.01.25 11:09

@krix6:
"A 70-es években 10-20%-nyi ember dolgozott a mezőgazdaságban most 3-5%"
Birom amikor tisztaban vagy a tenyekkel, es abbol megallapitasz baromsagokat. Magyarorszagon cirka 2 millio ember el a mezogazdasagbol, ezek javaresze nem is fizet adot. Tehat a megfogalmazasod szerint a 70-es evekben eltek. Az usaban a mezogazdasag a gdp 2%-at teszi ki, kb annyian is dolgoznak benne.

Mi kovetkezik ezekbol a szamokbol? Az, hogy magyarorszag gazdasagi szerkezete egy nagy loxar. Tele, miahszna parasztokkal, akik adot nem fizetnek, ellenben megelni is csak naprol napra tudnak, ha pedig beut valami, akkor az allam mentegeti oket brutalis penzekkel.

El kene mar felejteni ezt az agrarorszag baromsagot, amit a fidesz nyom. Meg a turizmust is. Ezek tok jok voltak, amikor a vasfuggony mogott valutahoz jutott az orszag, de jelenleg a legrosszabb gdp termelo kombinacio. Ha a 70-es eveket hasonlitjuk a jelenkori usaval, akkor a 40 eves lemaradast sirkerult lecsokkenteni 50 evre. Szegyen ez a rendszervaltas, az osszes rendszervalto partot be kellett volna tiltani. A fideszt 2002-ben, az mszp-t 2006-ban legkesobb. Merhetetlen a kar, amit ezek a kommunizmusban szocializalodott politikusok elkovettek.

A robotizaciora, meg hiaba varsz, ugy kene egyre tobbet termelni, hogy a fogyasztasi szint nem valtozik. Jelenleg sem tudjak az emberi munkaerot kivaltani robotokkal, jo ideig nem is fog menni, pedig a nyugdijkatasztrofa mar megtortent, az elso csapast mar te is felismerheted, ha kinyitnad a szemed. 3,2 millio ember kap ma magyarorszagon nyugdijrendszeru kifizetest. egy evtizede 2,5 millio volt. Es biztos lehetsz benne, hogy a most nyugdijba meno emberek nem 50K-s nyugdijat kapnak, hanem boven 100K felett.

Hogy honnan tudjak, hogy 2035-re baj lesz? Onnan b+, hogy addigra 4 millio nyugger lesz. Nem a feleszu minimalnyugdijas fajtadbol. Ahhoz pedig vagy a nyugdijjarulekot kell durvan megemelni, vagy a nyugdijkorhatart. Egyik se jarhato ut. Orban kinyirta a nyugdijpenztart, ahelyett, hogy atalakitotta volna egy jobbra. Nem veletelenul O1G.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.24 00:09

@rotaryfun: igen, a mostani nyugdíjelakadás még csak az ízelítő volt. Még nem tudják a nyuggerek hogy üres a kassza, eltartóik leléptek, mert elüldözte őket boxos istenük, jövő hónapban jön a pofáraesés... csak akkor fognak rájönni a hülyenyuggerek hogy boxos istenük rászedte őket, nincs több pénz, mehetnek kukázni... őrjöngeni fognak a nyuggerek, én meg jót kacagni, az aljas ingyenélőkön, akiknek volt pofája egy boxos tolvajt választani kitartóik nyakára:

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2019.01.23 22:46

Már az most is, hiszen késtek a nyugdíj fizetéssel. Üres számláról nem lehet utalni még narancsisztánban sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.23 21:32

A képen egyébként zana, a leszázalékolt rokkantnyugger látható.

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.23 11:57

"2035-től fenntarthatatlan lesz a nyugdíjrendszer"
Ez pont olyan hazugság mint a munkaerőhiány.
És ezt a dumát azért tolják, hogy elhitessék a hülyékkel, mert a fizetésből levonják az adót, van elég dolgozó is, csak épp a politikus nem akarja kiadni azt a pénzt, amit adóból ellopott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html