Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bankszámlára korábban érkezik meg a nyugdíj, mint ahogy a postás kihozza, mégis sok nyugdíjas kéri még mindig készpénzben a járadékot.

Magyarországon a KSH adatai szerint nem egészen 2,6 millió nyugdíjas van. "Az érintettek körülbelül fele készpénzben kéri az ellátását, ami azt jelenti, hogy nagyon készpénz orientált ügyfélkörről beszélhetünk" - mondják a K&H Bank szakértői. Az évente kifizetett nyugdíj egyébként hatalmas összeg 3,5 ezer milliárd forint körül van.

Az idősebb korosztály árérzékeny, amikor 2013-ban bevezették a tranzakciós illetéket, és megszűntek az ingyenes bankszámla-csomagok, nagyon sok nyugdíjas kérte bankszámla helyett készpénzben a nyugdíját. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint 2012. december 31. után három év alatt több mint 522 ezer lakossági bankszámla szűnt meg.

A magas nyugdíjjal és megtakarítással rendelkezők körében hasonlóan gyakori a bankkártya- és az internetbank-használat, mint más korcsoportoknál.

Gyakrabban járnak a fiókba

A háttérben az áll, hogy a 60 fölötti korosztály bankolási szokásai a bankok tapasztalatai szerint eltérnek a fiatalabbakétól. "Nyugdíjas ügyfeleink jellemzően betéti kártyát igényelnek a választott számlacsomag mellé. A digitális szolgáltatásokat kevesebben használják, előnyben részesítik a hagyományos csatornákat, szívesebben keresik fel a bankfiókot, intézik a banki ügyeket személyesen, és tartanak otthon készpénzt" - mondják az UniCredit Bank szakértői. "A 65 év felettiek körében a fiókhasználat jelentősebb, a digitális csatorna és bankkártya-használat arányaiban kevésbé meghatározó" - teszik hozzá.

Csakhogy a fióki szolgáltatások drágák, így a digitális csatornáktól idegenkedő ügyfélkörnek a többszörösébe kerülhet a bankolás, mint azoknak, akik az interneten intézik a pénzügyeiket. A változás azonban elindult: a nyugdíjas korosztály is egyre nyitottabbá válik a digitális szolgáltatásokra. A magas nyugdíjjal és megtakarítással rendelkezők körében pedig hasonlóan gyakori a bankkártya- és az internetbank-használat, mint más korcsoportoknál.

"A nyugdíjas ügyfelek igényei megegyeznek más szegmensbe tartozó ügyfeleink igényeivel, csupán az előfordulási arányában van eltérés" - mondják a K&H-nál. A frissen nyugdíjba lépők szokásai pedig már nem sokban különböznek az aktív munkavállalókéitól. "A nyugdíjba vonulással az alapvető számlahasználati szokások nem változnak meg, ha valaki csoportos beszedési megbízással fizeti a közműveket, és bankkártyával vásárol, azután is ezt fogja használni, hogy nyugdíjba vonult. Nyilván a már régebben nyugdíjba vonultak esetén a digitális csatorna és bankkártya használat arányaiban kevésbé meghatározó" - osztja meg tapasztalatait a Budapest Bank.

Egyre többen használják a digitális bankot

Az idősebbek között is sokan vannak, akik nem szeretnek postára járni és átutalással, bankkártyával vagy csoportos beszedéssel fizetik a számláikat. A digitális megoldásokat is egyre többen használják, hogy naprakész információhoz jussanak az egyenlegükről, bankkártya limitet állítsanak, vagy be tudjanak rögzíteni egy átutalást kényelmesen otthonukból. Ennek is köszönhető, hogy kifejezetten szenior számlacsomag kevés helyen van. A Takarék csoport kivételnek, náluk a lakossági bankszámlát a 60 év fölötti ügyfelek úgynevezett 60+ kedvezménnyel kérhetik, ekkor a számlavezetés díja csak 400 forint havonta.

Ingyenes számlavezetés is elérhető viszont a nyugdíjasok számára más bankoknál. A CIB Bank például az úgynevezett ECO bankszámlát ajánlja ennek a korosztálynak. Ha az oda érkező nyugdíj eléri a minimálbért, díjmenetes a számlavezetés nekik is. A többi bank is azt ajánlja, a normál lakossági számlacsomagok közül válasszon magának a nyugdíjas ügyfél, az OTP-nél például több mint 250-féle számlacsomag állítható össze attól függően, mi az ügyfél preferenciája, digitális csatornákon vagy inkább a fiókban szeret-e jobban bankolni.

Számlaválasztó programok

Az interneten és az MNB honlapján egyébként elérhetők bankszámlaválasztó programok, amelyekkel bárki - a nyugdíjasok - is választhatnak maguknak megfelelő számlacsomagot. Ezek alapján azok, akik nem vesznek fel készpénzt bankfiókban, havonta 1000 forint alatt megúszhatják a bankolást. Akik viszont a fiókban vennék fel a nyugdíjukat, havonta minimum 2-3 ezer forintos bankolási költséggel kell számolniuk. Atm-ből ugyanis havonta 150 ezer forintot még fel lehet venni ingyenesen, a fiókokban történő készpénz-felvételnek viszont mindenhol magas a díja.

A bankszámlának lehet még egy nagy előnye: ha késik a nyugdíj, vagy nem tart ki a hónap végéig, akkor sem kell másoktól kölcsön kérni. A bankok a nyugdíjasok számára is kínálnak folyószámlahitelt, ha egy náluk vezetett folyószámlára érkezik a járadék. Ennek az összege a havonta érkező járadék legfeljebb 2-3-szorosa lehet. Más hitelekkel ellentétben a folyószámlahitelnél életkori korlát sincs, az egyetlen elvárás az, hogy rendszeresen érkezzen utalás a számlára. A hátránya az, hogy a kamata viszonylag magas 20-30 százalék is lehet akár.