Drágán bankolhat sok nyugdíjas - itt vannak a részletek

A nyugdíjasok fele kéri bankszámlára a járadékot. Többet járnak fiókba, mint a fiatalok, de akinek magas a nyugdíja, ugyanúgy használja a digitális csatornákat.
Herman Bernadett, 2019. január 22. kedd, 07:10
Fotó: Shutterstock

A bankszámlára korábban érkezik meg a nyugdíj, mint ahogy a postás kihozza, mégis sok nyugdíjas kéri még mindig készpénzben a járadékot.

Magyarországon a KSH adatai szerint nem egészen 2,6 millió nyugdíjas van. "Az érintettek körülbelül fele készpénzben kéri az ellátását, ami azt jelenti, hogy nagyon készpénz orientált ügyfélkörről beszélhetünk" - mondják a K&H Bank szakértői. Az évente kifizetett nyugdíj egyébként hatalmas összeg 3,5 ezer milliárd forint körül van.

Az idősebb korosztály árérzékeny, amikor 2013-ban bevezették a tranzakciós illetéket, és megszűntek az ingyenes bankszámla-csomagok, nagyon sok nyugdíjas kérte bankszámla helyett készpénzben a nyugdíját. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint 2012. december 31. után három év alatt több mint 522 ezer lakossági bankszámla szűnt meg.

A magas nyugdíjjal és megtakarítással rendelkezők körében hasonlóan gyakori a bankkártya- és az internetbank-használat, mint más korcsoportoknál.

Gyakrabban járnak a fiókba

A háttérben az áll, hogy a 60 fölötti korosztály bankolási szokásai a bankok tapasztalatai szerint eltérnek a fiatalabbakétól. "Nyugdíjas ügyfeleink jellemzően betéti kártyát igényelnek a választott számlacsomag mellé. A digitális szolgáltatásokat kevesebben használják, előnyben részesítik a hagyományos csatornákat, szívesebben keresik fel a bankfiókot, intézik a banki ügyeket személyesen, és tartanak otthon készpénzt" - mondják az UniCredit Bank szakértői. "A 65 év felettiek körében a fiókhasználat jelentősebb, a digitális csatorna és bankkártya-használat arányaiban kevésbé meghatározó" - teszik hozzá.

Csakhogy a fióki szolgáltatások drágák, így a digitális csatornáktól idegenkedő ügyfélkörnek a többszörösébe kerülhet a bankolás, mint azoknak, akik az interneten intézik a pénzügyeiket. A változás azonban elindult: a nyugdíjas korosztály is egyre nyitottabbá válik a digitális szolgáltatásokra. A magas nyugdíjjal és megtakarítással rendelkezők körében pedig hasonlóan gyakori a bankkártya- és az internetbank-használat, mint más korcsoportoknál.

"A nyugdíjas ügyfelek igényei megegyeznek más szegmensbe tartozó ügyfeleink igényeivel, csupán az előfordulási arányában van eltérés" - mondják a K&H-nál. A frissen nyugdíjba lépők szokásai pedig már nem sokban különböznek az aktív munkavállalókéitól. "A nyugdíjba vonulással az alapvető számlahasználati szokások nem változnak meg, ha valaki csoportos beszedési megbízással fizeti a közműveket, és bankkártyával vásárol, azután is ezt fogja használni, hogy nyugdíjba vonult. Nyilván a már régebben nyugdíjba vonultak esetén a digitális csatorna és bankkártya használat arányaiban kevésbé meghatározó" - osztja meg tapasztalatait a Budapest Bank.

Egyre többen használják a digitális bankot

Az idősebbek között is sokan vannak, akik nem szeretnek postára járni és átutalással, bankkártyával vagy csoportos beszedéssel fizetik a számláikat. A digitális megoldásokat is egyre többen használják, hogy naprakész információhoz jussanak az egyenlegükről, bankkártya limitet állítsanak, vagy be tudjanak rögzíteni egy átutalást kényelmesen otthonukból. Ennek is köszönhető, hogy kifejezetten szenior számlacsomag kevés helyen van. A Takarék csoport kivételnek, náluk a lakossági bankszámlát a 60 év fölötti ügyfelek úgynevezett 60+ kedvezménnyel kérhetik, ekkor a számlavezetés díja csak 400 forint havonta.

Ingyenes számlavezetés is elérhető viszont a nyugdíjasok számára más bankoknál. A CIB Bank például az úgynevezett ECO bankszámlát ajánlja ennek a korosztálynak. Ha az oda érkező nyugdíj eléri a minimálbért, díjmenetes a számlavezetés nekik is. A többi bank is azt ajánlja, a normál lakossági számlacsomagok közül válasszon magának a nyugdíjas ügyfél, az OTP-nél például több mint 250-féle számlacsomag állítható össze attól függően, mi az ügyfél preferenciája, digitális csatornákon vagy inkább a fiókban szeret-e jobban bankolni.

Számlaválasztó programok

Az interneten és az MNB honlapján egyébként elérhetők bankszámlaválasztó programok, amelyekkel bárki - a nyugdíjasok - is választhatnak maguknak megfelelő számlacsomagot. Ezek alapján azok, akik nem vesznek fel készpénzt bankfiókban, havonta 1000 forint alatt megúszhatják a bankolást. Akik viszont a fiókban vennék fel a nyugdíjukat, havonta minimum 2-3 ezer forintos bankolási költséggel kell számolniuk. Atm-ből ugyanis havonta 150 ezer forintot még fel lehet venni ingyenesen, a fiókokban történő készpénz-felvételnek viszont mindenhol magas a díja.

A bankszámlának lehet még egy nagy előnye: ha késik a nyugdíj, vagy nem tart ki a hónap végéig, akkor sem kell másoktól kölcsön kérni. A bankok a nyugdíjasok számára is kínálnak folyószámlahitelt, ha egy náluk vezetett folyószámlára érkezik a járadék. Ennek az összege a havonta érkező járadék legfeljebb 2-3-szorosa lehet. Más hitelekkel ellentétben a folyószámlahitelnél életkori korlát sincs, az egyetlen elvárás az, hogy rendszeresen érkezzen utalás a számlára. A hátránya az, hogy a kamata viszonylag magas 20-30 százalék is lehet akár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.04.11 10:58

@Remete53:
A marha szó erős, inkább az van, különösen az időseknél, hogy nehezen mozdíthatók ki a megszokottból. Mi is küzdünk idős felmenőinkkel ez ügyben.
Természetesen nehezen mozdulnak, bankszámlát az istennek sem nyitnának, gyakorlatilag valaki a családunkból veszi az idő hogy a postán befizesse az istenverte csekkjeiket, nem is beszélve arról, hogy a kocsifutás is pénz. Nekik ingyen van, a család meg fizeti a plusz költséget, időben és benzinben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2019.04.11 10:48

@na4:"Jó nagy marha, aki a mai, modern, digitális világban még készpénzezik."
Szó sincs róla, nem marha!
Talán ki kéne kukkantanod az un. körúton kivülre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2019.04.11 10:42

@ovodas: Húha, te érted amit leírtál?
Saját pénzedet veheted fel hitelre? Saját pénzed után fizetsz kamatot?
Magyarázd már el nekem, hogy is van ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2019.04.11 10:38

"A bankszámlára korábban érkezik meg a nyugdíj, mint ahogy a postás kihozza, mégis sok nyugdíjas kéri még mindig készpénzben a járadékot."
Gratulálok a szerzőnek eme ékes megállapításért!
Ugyanis teljesen értelmetlen előnyként megjelölni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.01.23 00:33

Márpedig lehet olcsón bankolni nyugdíjasként. Egyre több helyen lehet bankkártyával vásárolni és a postai csekkfeladás is ingyenes. Innentől kezdve a nyugdíjamnak legfeljebb egynegyedét kell ATM-ben felvennem és a bankomnál(nem árulom el, melyik!) létezik olcsó számlacsomag nyugdíjasoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html