Fontos változás a nyugdíjak megállapításánál

A nyári adócsomagban a nyugdíj mellett végzett munka által keletkeztetett nyugdíjemelést már nem kell kérelmezni, a jövőben ez automatikus lesz. A szolgálati időt is máshogy számítják.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 29. szerda, 11:03
Fotó: Stocksnap

A nyugdíj mellett végzett munka által keletkeztetett nyugdíjemelést eddig külön kellett kérelmezni akkor, ha összegyűlt 365 napnyi biztosított munkanap - de most már automatikusan megállapítják bármilyen rövid munkával töltött idő után - idézi a Piac és Profit a nyugdíjszakértő Molnárné dr. Balogh Márta az Adó Online-on megjelent cikkét.

Általános esetben a nyugdíjjárulék-fizetéssel fedezett időszak szolgálati időnek minősül, az ekkor szerzett kereset után fizetett nyugdíjjárulék azonban nem keletkeztet szolgálati időt. A járulékfizetés fejében nem további szolgálati időt ismernek el, hanem egy speciális juttatás, a nyugdíj összegének 0,5 százalékkal történő megnövelése történt eddig. Most viszont már nem kell az egyéves időszak: bármilyen rövid a növelésre jogot adó intervallum után megállapítható a növelés.

A nyugdíjnövelést a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hivatalból állapítja meg a jövedelem megszerzését követő év szeptember 30-ig, illetve meghatározott esetben október 31-ig. Utóbbi határidő vonatkozik az egyéni vállalkozói, társas vállalkozói jogviszonyból származó bevételre.

A fotó forrása: Stock-Snap.io.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.29 18:07

A képen zana fórumtársunk látható, ahogy számolgatja, hogyan fog kijönni a 28 ezer Ft rokkantnyugdíjából a hó végéig...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bene Tleilax, 2018.08.29 11:44

De a személyi jövedellemmel azonos mértékű 15%-os elvonás a szolgálati járandóságoknál (ANNAK ELLENÉRE,, HOGY TÖRVÉNYESEN MEGÁLLAPÍTOTT NYUGDÍJ VOLT!), továbbra is pofátlanul levonják. Így aztán a himi-humi 0.%, meg a választási malacként osztogatott 10ezres csekk, a az évi egyszeri rezsitámogatás TRÁGYÁT sem ér!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html