A nyugdíj mellett végzett munka által keletkeztetett nyugdíjemelést eddig külön kellett kérelmezni akkor, ha összegyűlt 365 napnyi biztosított munkanap - de most már automatikusan megállapítják bármilyen rövid munkával töltött idő után - idézi a Piac és Profit a nyugdíjszakértő Molnárné dr. Balogh Márta az Adó Online-on megjelent cikkét.

Általános esetben a nyugdíjjárulék-fizetéssel fedezett időszak szolgálati időnek minősül, az ekkor szerzett kereset után fizetett nyugdíjjárulék azonban nem keletkeztet szolgálati időt. A járulékfizetés fejében nem további szolgálati időt ismernek el, hanem egy speciális juttatás, a nyugdíj összegének 0,5 százalékkal történő megnövelése történt eddig. Most viszont már nem kell az egyéves időszak: bármilyen rövid a növelésre jogot adó intervallum után megállapítható a növelés.

A nyugdíjnövelést a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hivatalból állapítja meg a jövedelem megszerzését követő év szeptember 30-ig, illetve meghatározott esetben október 31-ig. Utóbbi határidő vonatkozik az egyéni vállalkozói, társas vállalkozói jogviszonyból származó bevételre.

A fotó forrása: Stock-Snap.io.