Nyugdíjpénztárak: csak az egyik szemük nevethet

Tíz éve nem volt olyan kiváló negyedévük a nyugdíjpénztáraknak, mint idén az első három hónapban. Mégsem lehetnek maradéktalanul boldogok, a bevételeik visszaestek a cafeteria-változások miatt.
Herman Bernadett, 2019. május 24. péntek, 15:30
Fotó: Pixabay

Az önkéntes nyugdíjpénztárak egyik szeme sírhat, a másik nevethet az idei első félév után. A tagoknak mindenesetre nem lehet okuk panaszra, a hozamok ugyanis kiválóak lettek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A befektetési tevékenység eredménye meghaladta az 51 milliárd forintot, ilyen szép eredményt utoljára közvetlenül a válság után, 2009 harmadik negyedévében produkáltak a vagyonkezelők.

Növekvő egyenlegek

A pénztártagok száma viszont csökkent, március végén már az 1,13 milliót sem érte el, az új belépők száma nem érte el a kilépőkét és a szolgáltatásban részesülő - például nyugdíjba vonuló - tagokét. A megmaradt tagság vagyona azonban szépen gyarapodik, a pénztárakban kezelt vagyon az első negyedév végén 1443,4 milliárd forintra nőtt, vagyis egy átlagos pénztártag egyenlege már megközelíti az 1,3 millió forintot.

A számlák főleg a hozamoknak köszönhetőek, amit a kasszák a részvény- és állampapírpiacokon értek el. Március végén az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonának 57,4 százaléka volt magyar állampapírban, a kockázatosabb eszközök közül részvényben a vagyon 6, befektetési alapban csaknem 27 százaléka volt.

Csökkenő tagdíjak

Ami viszont fáj a pénztáraknak, hogy az idén életbe léptetett cafetéria-szabályoknak köszönhetően visszaestek a tagdíjbevételek. A cafetéria-szabályokat az elmúlt években többször is úgy módosították, hogy azok kedvezőtlenül érintették az önkéntes kasszákat, a munkáltatói befizetésekre azonban valamennyi kedvezményt mindig adtak.

Ettől az évtől kezdve viszont a munkáltatói hozzájárulás a munkavállaló egyéb jövedelmének minősül, normás jövedelemként kell rá adót és járulékot fizetni, ami oda vezetett, hogy a munkáltatók által fizetett tagdíj csaknem az egyharmadával visszaesett, és az első negyedévben alig érte el a 6 milliárd forintot. A munkavállalók a csökkenést korábban egyéni befizetésekkel kompenzálták, az idén viszont szinte hajszálpontosan ugyanannyit fizettek csak be, mint tavaly, 22,1 milliárd forintot.

Csökkenő bevétel, romló mérleg

A csökkenő tagdíjbevétel pedig fáj a pénztáraknak. A kasszák ugyanis a működésükre a frissen befizetett tagdíjakból vonhatnak csak el, ez pedig csúnyán visszaesett az idén. A pénztárak 1,84 milliárd forintnyi bevételhez jutottak hozzá, ez 10 százalékkal elmarad a tavalyitól. A működési költségek ugyanakkor nőttek mintegy 10 százalékkal, 1,851 milliárd forintot tettek ki három hónap alatt, ennek köszönhetően szektor szinten veszteségessé váltak a nyugdíjpénztárak.

Tovább nehezíti az intézmények működését, hogy a jogszabályok szerint a nem fizető tagok - ez a tagság nagyjából fele - számláiról csak a pozitív hozam terhére vonhatnak el működési hozzájárulást, márpedig a tavalyi év a hozamok szempontjából nem sikerült jól, így erre a bevételre a pénztárak az idén kevésbé apellálhatnak.

A magánnyugdíjpénztáraknál minden szép

A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma valamelyest tovább csökkent, a második pillér mellett 55670 ember tartott ki. A hozamok kiválóak lettek, a négy megmaradt intézmény csaknem 11 milliárd forinttal gyarapította az egyéni számlákat.

A pénztárak vagyona lassan megközelíti a 258 milliárd forintot, egy átlagos tag egyenlege már csaknem 4,7 millió forint. A maradók lelkesen fizetik a tagdíjakat és a működési támogatást is, tavalyhoz képest 6 százalékkal több tagdíj folyt be, és a működési bevétel is hasonló arányban bővült 309 millió forintra.

A pénztárak az első negyedévben 130 millió forintot költöttek el, ez 5,7 százalékkal magasabb a tavalyinál, a működési szintű eredmény az első negyedévben 209 millió forint lett. Ez utóbbi csökkenhet az év végéig, hiszen a működési támogatások döntő része az év elején folyik be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.05.26 10:32

@tegnaputan:
"A magánnyugdíjpénztár csak egy szűk jól kereső rétegnek hoz "hasznot", aki nem rokkan meg a nyugdíjkorhatár előtt, és a nyugdíjba vonulás után nem él sokáig. "

A mondat első állítása kifejezett butaság... Aki a kezdetektől manyupos volt és átlagfizetést kapott, és maradt, annak most egymillió körüli nettó hozama van a számlán.
Az igaz, hogy aki minimálbéren volt állandóan bejelentve, vagy be sem volt jelentve, az nem járhatott jól. Az is igaz, hogy a magasabb jövedelműeknek több veszteni valója volt a manyupból kilépéssel és még valami, amit Te nem írtál. Valószínűleg a magasabb jövedelmű egykori manyup tagok iskolázottabbak és jobban értettek a pénzhez, a gazdasági folyamatokhoz, nehezebben lehet őkat becsapni, legfeljebb kényszeríteni... Na de aki efelett van a egy szűk jól kereső réteg?
Ugye ezt nem gondolod komolyan?
A mondat végét nem értem, hogyan jön a manyuphoz.

"Ahhoz hogy tíz éven át 50 000 Ft nyugdíjat kaphasson valaki a magánpénztára után, tízmillió Ft kellet volna összegyűjtenie. Ez pedig a böszmék minimálbér politikája alapján lehetetlen volt."
Ezt is megmagyarázhatnád, vagy elárulhatnád a forrását, ahol olvastad.
Nekem most közel 10 milla van a manyupomon, akkor már 50 ezer kiegészítést fogok kapni, vagy kapnék, ha úgy döntök? Hogy jön ide a minimálbér? Már megint belekevered! A "mindenki minimálbéres" opció azért butaság, mert egyformány terheli a manyupot és az állami nyugdíjat. Most akkor ez miért is a manyup kockázata?

"A jól kereső maradék MNYP tagok pedig folyamatosan lépnek át az államiba, mert inkább befektetési életbiztosításként gondolnak az MNYP-re, és nem bíznák rá a nyugdíjukat.'
Na ezzel mit akartál mondani? Azok a bizonyos "jól kereső maradék" manyuposok mint korábban írtam "értenek a pénzhez", jobban mint akik ezeket sirámokat leírták. Ha pedig így van az nem a maradék manyuposok, vagy a manyupok hibája, hanem valaki másé, akik ezt a kényszert kialakították.
De azért észleltem, hogy ezt reálisan látod: a maradék manyupos jól járt, van választási lehetősége, hogy jól, vagy jobban járjon. Csak azért tartottam fontosnak leírni, mert számos fidesz fan a mai napig nem tudja ezt felfogni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.05.26 10:15

@tegnaputan:
Alternatív igazságban élsz!
Fejtsük ki részletesen:
A magánnyugdíjpénztárak nem fektetnek közvetlenül ingatlanba. Ingatanalapokba viszont fektetnek pénzt.
Az ingatlanalapok a manyuptól független gazdasági szervezetek. Csalást ez utóbbiak követték el. Ha úgy vesszük károsultak a manyupok is. Az ügyben rendőrségi vizsgálat zajlik.
Ugye mennyire más a valóság?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.05.26 09:02

@tegnaputan: Persze, járni jár csak majd nem jut :)
-Ez csak a "mézes hetek" de egyszer véget ér amint letelt az lopás elévülési határideje :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2019.05.26 07:45

@tegnaputan: Nem kell sokáig élni. Aamennyiben 60 nappal a nyugdíjba vonulás után feldobom a talpam, a maradák mnyp pénzt a gyermekeim öröklik. Már százszor leírtam, hát legyen 101. 2010-ig a pénz állampapírokbn volt, honnan a túróból lettek volna magas hozamok? 2010 után már kockázatosabb helyekre is el lehet helyezni a pénzt. Eredmény látható. A horizont fizet járdékot, a tagok szerintem maradnak, meg én is. Ki lehet számolni, hogy miért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2019.05.25 18:28

@narancsragacs: Szerencsétlen embereknek meg életük végéig jár a nyugdíj, jól átb-szták őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html