Nyugdíjra spórol? Megszólalt az MNB

Ajánlást adott ki az MNB az átlátható költségszerkezetű és konstrukciójú, értékálló, az ügyfelek számára előnyös nyugdíjbiztosítási termékek hazai elterjedése érdekében - adta hírül a jegybank. A dokumentumban kezdeményezi költségmaximum, járadékszolgáltatás, életciklus-szemléletű befektetési termékfejlesztés és a szakszerű közvetítői tevékenység meghonosítását is az üzleti nyugdíjbiztosítási piacon.
Napi.hu, 2014. május 26. hétfő, 12:01
Fotó: Napi.hu

Júliustól indul
Az ajánlás alkalmazását az MNB 2014. július 1-jétől várja el a biztosítóktól és biztosításközvetítőktől. A jövőben pedig vizsgálja, hogy nem jogellenes vagy a fogyasztóknak nem jár-e indokolatlan hátránnyal, ha egy piaci szereplő esetlegesen az ajánlásban foglaltaktól eltérően jár el.

Ajánlást jelentetett meg az MNB a nyugdíjbiztosításokról azt követően, hogy 2014 januárjától szja-kedvezmény támogatja a magánszemélyek nyugdíjbiztosítási megtakarításait. A lépés célja, hogy az MNB által meghatározott jó gyakorlatnak megfelelő konstrukciók révén épüljön fel az adóösztönzővel támogatott üzleti nyugdíjbiztosítási piac.

Lenyomják a tkm-et

Az ajánlás elvárása, hogy - különösen a konstrukciók szerkezetét és költségeit tekintve - egyszerű szerkezetű, átlátható, értékálló és ügyfélelőnyt adó nyugdíjbiztosítások jelenjenek meg itthon. Fontos, hogy a biztosító olyan, az ügyfél igényeinek megfelelő ösztönzési rendszert alakítson ki, amely elősegíti a szerződések tartós fennmaradását, a fogyasztók szakszerű közvetítést kapjanak. Elvárás, hogy a termékekhez kötődő adóelőny az ő nyugdíjcélú megtakarításaikat gyarapítsa, ne a biztosítókhoz kerüljön.

Jelenleg a piacon magas és alacsony költséggel járó nyugdíjbiztosításokat is lehet kötni, átlagosan azonban a nyugdíjbiztosítások magasabb költségű befektetésnek számítanak - mondta Nagy Koppány, az MNB felügyeleti igazgatója és Szebelédi Ferenc felügyeleti főosztályvezető.

Az MNB megpróbálta összevetni a különböző adókedvezménnyel járó, nyugdíjcélú termékek költségszerkezetét. Ez alapján 15 éves futamidő és átlagos, 6 százalékos hozam mellett az önkéntes nyugdíjpénztáraknál 1,87 százalékos, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál (nyesz) 0,73 százalékos az átlagos vagyonarányos teljes költség mutató.

A jegybank ennek érdekében 10 éves lejáratnál legföljebb 4,25 százalék, 15 évesnél 3,95 százalék, 20 éves futamidőnél pedig 3,5 százalék teljes költségmutatót (tkm) tart elfogadhatónak a nyugdíjbiztosításoknál. Összetett, az átlagosnál magasabb hozampotenciálú, hozam- vagy tőkegarantált vagy speciális biztosítási kockázat esetén, külön indoklással ennél maximum 2 százalékponttal magasabb tkm-re van mód.

Lássa az ügyfél a befektetési kockázatot

Mivel a nyugdíjcél rendszeres, élethosszig tartó jövedelmet jelent nyugdíjba vonulás után, szükséges, hogy e termékek az igényekhez alkalmazkodó járadékszolgáltatást is tartalmazzanak. Ha az ügyfél viseli a befektetési kockázatot (unit-linked termékek), akkor elvárható, hogy a biztosító kínáljon az ügyfél adott életciklusának megfelelő befektetési lehetőségeket. A fogyasztók számára világosan ki kell derülnie, hogy mekkora és milyen befektetési kockázat hárul rájuk.

Fontos elvárás, hogy a nyugdíjbiztosításokat az azok sajátosságait ismerő, befektetési ismeretekkel is bíró, jól képzett közvetítők árusítsák, akik -- az ügyfelek igényeinek helyes felmérése után - a fogyasztóknak megfelelő terméket ajánlanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tibi27, 2014.05.27 23:03

@doki1234:
Figyuzz!
Az egész ott elszállt, hogy te a KSH-nak hiszel.
Kérdezhetném, hogy ezek szerint azt is elhiszed, hogy miután felfalta a nagymamát és Piroskát, a vadász a farkas hasából egyben kiszedi őket simán élve. Szuper!

Nem hallottad még a hazugság ragozását? Füllentés-hazugság-statisztika...

Valóban a 100.000 Ft az nulla, sőt, 5 nulla, de az elején ott van egy egyes! Ha úgy véled, hogy ez valóban nulla, semmi, akkor adok egy számlaszámot, és nem leszek túl mohó, elég, ha hetente átnyomod ezt az 5 nullát - egy egyessel az elején forintban. Oksi? :)

Szóval, amit nem értek, ha te hiszel a KSH-nak, akkor
1. miért kötsz unit-link biztosítást?
2. illetve, ha már ezt kötöttél és szerinted kevesebb pénzt kaptál, mint amit befizettél, miért nem hiszed el, hogy az több, mint amit befizettél?
A KSH-nak is elhiszed, hogy nulla volt az infláció, nem?
:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

doki1234, 2014.05.27 11:16

@Tibi27: Tesó, 1., én a KSH-nak hiszek (infláció)...

2., az én UL szerződésemben, jól figyelj 100 000 (azaz egyszázezer) Ft a haláleseti biztosítási összeg.

Nos, látható, hogy esetemben gyakorlatilag nem vállal kockázatot a biztosító (100eFt-ból temetni sem lehet, legfeljebb a haverok berúgnak majd az árokba ennyiért :-))

Ehhez a 0 (nulla) kockázathoz képest a biztosító mégis 6-8-10 % -ot von le a befizetett díjból MINDEN ÉVBEN (!) költségek címén. Ezek a költségek kitermelhetetlenek az ügyfél számára, az eljárás pedig felháborító és etikátlan.

Ha nem értesz valamit, szóljál :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2014.05.27 09:38

@doki1234: "A biztosítás reálértékben veszteséget termel."

Meszi9 úgy látszik megértette, te még nem.
Nos. Nézz utána, hogy az általad választott unit link termékben szereplő életbiztosításnak (pl. 1 MFt) mennyi lenne az éves díja, ha az tisztán kockázati lenne. Mert hát ez egy szolgáltatás, amit kapsz a unit link termékedben, és a banki megtakarítás esetén ez nincs, vagy külön kell megvegyed. Ott azt kapja meg az örökösöd, amit befizettél addig!
Ezt vond le az általad befizetett összegből, és most nézd meg hogyan állsz. Rögtön kiderül, hogy sokkal jobb nyereséget hoztál ki, mintha fizettél volna egy biztosítást és a felette fizetett pénzt beteszed a bankba 2%-ra. Tehát azt kell megérteni, hogy unit link esetén veszel egy szolgáltatást is a biztosítótól, aminek költsége (díja) van!

Bár most gondolkozom, aki elhiszi a 0% inflációt, annak tök mindegy miről beszélek... :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

doki1234, 2014.05.27 09:09

@Tibi27: a bankban REÁLÉRTÉKEN plusszban vagy (0 % inflációra kapsz 2 % kamatot). Tehát biztosan többet kapsz vissza, mint amennyit befizettél.

A biztosítás reálértékben veszteséget termel. Minden esetben...

Ennyi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2014.05.27 07:52

@Tibi27: Igen azt hiszem, most értettem meg a beírásodat. Abból az aspektusból nézve, hogy az élet biztosítás előnyét hozzuk előtérbe egyértelmű a véleményed. Befektetésnek meg ne ezt használják, ha jó értettelek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html