Offshore cég hízik a magyar emberek vérplazmáján

Hatalmas üzlet a vérplazma, de a nagy pénz a donorok helyett a begyűjtő cégeknél csapódik le. Tiborcz István köreitől az Egyesült Arab Emirátusok különleges gazdasági zónájába vezetnek a szálak - írja a 24.hu
Komócsin Sándor, 2020. augusztus 31. hétfő, 09:32
Fotó: Semmelweis Egyetemen

Megtáltosodott Magyarország egyik legnagyobb, emberi vérplazmával kereskedő cége, a Plasma Expert Kft. - írja a 24.hu.

Alig négy éve alapították és tavaly már 3,6 milliárd forint árbevételt ért el, így egy év alatt megduplázta a forgalmát, a nyereségét pedig megnégyszerezte: 810 millió forint profitot mutatott ki. A cég beszámolója szerint a teljes összeg exporttevékenységből származik, ezek szerint a plazmát az utolsó cseppig külföldre adták el. A nyereség is oda tart, az Egyesült Arab Emírségekbe, egy szabadkereskedelmi övezetben bejegyzett céghez, a Golden Bay Trading FZE-hez.

Ez a vállalkozás a 100 százalékos tulajdonosa a Plasma Expertnek, és az idén tavasszal úgy döntöttek, hogy az eddig termelt profitból 268 millió forint osztalékot kivesznek. Ebben a zónában nem kötelező az alaptőke befizetése, nem szükséges beszámolót és adóbevallást sem benyújtani és nem adóztatják a nyereséget. Ez a konkrét esetben azt jelenti, hogy a magyar vérplazmával elért nyereség után nem kell adózniuk a tulajdonosoknak.

Magyarországon a kormány maximálta a donornak fizetett díjat, és ezzel alaposan leszorította a vérplazmagyűjtő cégek költségét, illetve felsrófolta a nyereségüket. Egy 2017 elejétől érvényes rendeletmódosítással a korábban jellemzően 8-12 ezer forintos alkalmankénti térítési összeg mértékét a minimálbér alapján számolt órabér ötszörösében maximálták, ez akkor 3665 forintos felső határt jelentett.

Ekkoriban jelent meg a színen a Plasma Expert, amelynek megalapításáról elsőként a Világgazdaság számolt be azzal, hogy személyi szálakon összeköthető az Elios Zrt.-vel és így Tiborcz István körül kialakult üzleti körrel. Ugyanakkor hogy ki áll a Golden Bay mögött, azt legfeljebb találgatni lehet, mivel a különleges státuszú zónákban bejegyzett cégek nem szerepelnek az emírségek nyilvános cégregiszterében, így a végső tulajdonos kilétét homály fedi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.08.31 11:01

Gyurcsány megmondta, qrvaország.
Orbán 10 évvel ezelőtti hazugsága:
1., Úgy vélte, vannak olyan jövedelmek, amelyek nem tolerálhatóak, mert semmi közük a teljesítményhez. Márpedig a gazdasági rendszernek figyelembe kell vennie a biztonság, a védelem, az igazságosság és a méltányosság iránti igényeket.
2.,... le kell számolni azzal, hogy a piac mindig helyesen működik, a spekulánsok helyett a vállalkozókat, a becsületes munkából élőket, a termelést kell támogatni.
3., Nem lehet tovább tétlenül nézni, hogy az orvosaink száz- és ezerszám külföldre mennek, és eközben kórházaink súlyos sérülteket nem tudnak fogadni. Több orvosra és több ápolóra van szükségünk ahhoz, hogy felére csökkentsük a várakozási időt, és ne forduljon elő, hogy súlyos beteg vagy sérült ember nem kap azonnal orvosi segítséget.
4., Az elmúlt nyolc év hagyatéka: Lopni dicsőség. Hazudni kötelesség. Ütni öröm. Itt az idő, hogy ennek véget vessünk.
------------
Lopni dicsőség. / Maradt.
Hazudni kötelesség. / bizony-bizony, ebben teljesítik a kötelességüket.
Ütni öröm / koki, saller, és az erőszak állami monopólium.
Orbán elvtárs csatlakozzék Gyurcsány elvtárs őszödi beszédjéhez, majd mondjon le!
5., Le fogjuk győzni az offshore-lovagok praktikáit,..
Itt olvashatod, ezt is mondta:
https://2010-2014.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interjuk/orban-viktor-beszede-a-magyar-orszaggyules-alakulo-ulesen-2010-majus-14
Meg ezt is: Le fogjuk győzni a ?merjünk kicsik lenni? szemléletét, az ?oszd meg és uralkodj? politikát, az ?el is lehet menni az országból? típusú arroganciát. Le fogjuk győzni az ingatlanpanamákat, a hatalommal való visszaélés technikáit, a felelősség alóli kibúvás kísérleteit. Le fogjuk győzni az offshore-lovagok praktikáit, és az érdemtelen állami kifizetéseket. Le fogjuk győzni a nemzet fővárosát tönkretevő korrupciót és pazarlást. Le fogjuk győzni a múltat, mert Magyarország egységesen úgy döntött, hogy le kell győzni.
-----------
Folytatjuk....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.31 10:12

Tipikus példája, hogy azért hoznak egy törvényt, hogy bizonyos nagyon szűk gazdasági érdekeket kiszolgáljon.
A plazmaadóknak lehet bojkottálni is ezt a céget. Van másik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html