Átlagosan 10 százalék körüli mértékben csökkenhetnek majd a lakossági áram termékárai. Az emberek által leginkább igénybe vett A1-es, évi 1320 kilowattóra (kWh) fogyasztásig érvényes, kedvezményes díjelem a négy nagy szolgáltatói csoportnál 10,1-10,8 százalékkal kWh-nként nettó 12-13 forintra mérséklődik. A B jelű, közkeletű nevén éjszakai áram, illetve a hőszivattyúkra kiötölt, H jelű áram belső tarifája egyaránt 11,7-12,4 százalékkal nettó 9-9,6 forintra mérséklődik. A kevésbé kihasznált, csúcs- és völgyidőszakokra osztott A2-es lakossági díjelem 12,7-14,5 százalékkal 16-18,2, illetve 8,5-9,9 forintra csökken - derül ki a lap kalkulációjából.

Viszont ez közel sem jelenti azt, hogy a villanyszámlák ennyivel alacsonyabbak (rezsicsökkentettek) lesznek: szakértők egyetértenek abban, hogy még szilveszter előtt a közműhivatal közzéteheti a hálózatkarbantartási díj ezt ellentételező-kioltó emelését.

A helyzet ugyanis az, hogy a lakosság bele van kényszerítve a hatósági áras körbe, de a cégek, közintézmények nincsenek. Ezek kereshetnek maguknak olcsóbb szolgáltatót, amit a Népszava szerint meg is tettek, mert a lakosság számára egyetemes szolgáltatáson belül az év első háromnegyedében 8,1 terawattóra áramot értékesítettek, addig azon kívül csak 0,5-öt, vagyis kevesen választották a drágább szolgáltatási díjat.

Így viszont rosszul járnak majd a lakossággal közvetlen kapcsolatban lévő áramszolgáltatók: míg ugyanis kiadásaik 8 százalékkal, bevételeik körülbelül tizedével csökkennek. A legnagyobb üzlet így hálózatüzemeltetőnek lenni, akik a karbantartási díjakon nyerhetnek.