Olcsóbb lehet az üzemanyag szerdától

Szerdán a benzin ára akár 4-5 forinttal is mérséklődhet, míg a gázolaj ára 2-3 forinttal lehet olcsóbb - áll a GKI Energiakutató kft. legfrissebb elemzésében.
Napi.hu, 2013. november 9. szombat, 16:25
Fotó: Napi.hu

A Reuters adatközlése alapján a mediterrán üzemanyag tőzsdén a héten a benzin ára jelentősen 5,9 százalékkal, a gázolaj ára 3,4 százalékkal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 2,2 százalékkal gyengült. Az európai üzemanyagtőzsdéken a benzin ára eltérően alakult, ezért november 13-án, szerdán a benzin ára változatlan is maradhat, de akár 4-5 forinttal is mérséklődhet. A gázolaj ára 2-3 forinttal lehet olcsóbb - olvasható az elemzésben.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a heti átlagár 5,9 százalékkal mérséklődött. Az észak-nyugat-európai (NWE) tőzsdén szintén 5 százalék körüli volt az áresés, de az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon csak alig 2 százalékkal mérséklődtek az árak.

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára 3,4 százalékkal gyengült a mediterrán és az ARA piacon, az NWE piacon valamivel mérsékeltebb volt a csökkenés.

A november 4-8-i héten a benzin ára a mediterrán piacon volt a legolcsóbb, a gázolaj esetében az ARA piaci árak voltak a legkedvezőbbek. A gázolaj ára a különböző európai piacokon azonosan változott, csak a hét utolsó napján drágult a gázolajár. A forint árfolyama a dollárral szemben a héten átlagosan 2,2 százalékkal gyengült, 222 forint/dollár volt a pénteki záróárfolyam.

Az elmúlt héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 105,9 dollár/hordós szintről a hét végére 104,3 dolár/hordóra esett, de a hét utolsó napján emelkedett az ár. A kőolajár heti ingadozó változását csak az ARA benzinár követte.

A forint árfolyama a hét átlagában a 2,2 százalékos gyengüléssel a piaci benzin- és gázolajár csökkenését lefékezte, a benzin esetében az ARA-piaci kisebb csökkenést "eltüntette", s a másik két piac 5 százalék körüli árcsökkenését "megfelezte". A piaci gázolajáraknál a 3 százalék feletti árcsökkenést forintban számolva kicsit több mint 1 százalékosra tompította.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett a benzin esetében 0,3 százalékos emelkedéstől 3,8 százalékos csökkenésig terjed az árváltozás, a gázolajnál 1,3 százalékos csökkenést mutatnak a különböző piaci árváltozások és az árfolyam-változások együttesen.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a benzinnél 4-5 forint közötti csökkentést indokolnak, az ARA-piaci változásokat figyelembe véve nem változik a benzin ára. A gázolajnál 2 forint körüli csökkenés várható a piaci és az árfolyam adatok alapján.

A benzin kiskereskedelmi átlagára a mediterrán piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 390 forint/literre csökken, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 413 forint/liter körül változhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK