Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa július 7-én fogadta el a devizafinanszírozás-megfelelési mutató (DMM) módosításáról, illetve a devizaegyensúly-mutató (DEM) bevezetéséről szóló rendeleteket, amelyek 2016. január 1-jén lépnek hatályba.

A DMM szigorításának lényege, hogy 2016-tól stabil forrásként már nem lehet figyelembe venni a swap-állományt, illetve a DMM elvárt szintje is 100 százalékra emelkedik. Az új DEM szabályozás pedig a mérlegen belüli devizális eltérést korlátozza a mérlegfőösszeg 15 százalékÁban, ezzel mérsékelve a bankok swap-piacra való túlzott ráutaltságát.

Írásbeli válaszában Kovács Levente kifejti: a deviza megfelelési és egyensúlyi mutatók jövőbeni mértékére vonatkozóan több szakmai konzultáción vett részt a Magyar Bankszövetség. A konzultációk során a bankszövetség szektor szintű, önkorlátozáson alapuló deviza megfelelési és egyensúlyi mutatókra tett javaslatot. Ugyanakkor rámutattak, hogy a DMM mutató módosítása, illetve az új devizaegyensúly mutató bevezetése korlátozhatja az aktivitást és nemzetgazdasági szinten nem szándékolt hatással járhat.

A jegybank a teljes körű szabályozást választotta; az új előírásokat a bankszektor minden tagja követni fogja - hangsúlyozta a főtitkár.

A bankszövetség fenntartja álláspontját, hogy "a már amúgy is túlszabályozott pénzintézeti szektorban" minden szabályozásnál célszerűbb az önkorlátozás, amely a gazdaságélénkítési feladatokkal is jobban összeegyeztethető - fogalmazott Kovács.