Önkorlátozást javasolnak a bankok

A bankszektor minden tagja követni fogja a devizamutatókra vonatkozó új MNB-előírásokat - közölte Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.
MTI, 2015. július 8. szerda, 16:52
Fotó: Napi.hu

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa július 7-én fogadta el a devizafinanszírozás-megfelelési mutató (DMM) módosításáról, illetve a devizaegyensúly-mutató (DEM) bevezetéséről szóló rendeleteket, amelyek 2016. január 1-jén lépnek hatályba.

A DMM szigorításának lényege, hogy 2016-tól stabil forrásként már nem lehet figyelembe venni a swap-állományt, illetve a DMM elvárt szintje is 100 százalékra emelkedik. Az új DEM szabályozás pedig a mérlegen belüli devizális eltérést korlátozza a mérlegfőösszeg 15 százalékÁban, ezzel mérsékelve a bankok swap-piacra való túlzott ráutaltságát.

Írásbeli válaszában Kovács Levente kifejti: a deviza megfelelési és egyensúlyi mutatók jövőbeni mértékére vonatkozóan több szakmai konzultáción vett részt a Magyar Bankszövetség. A konzultációk során a bankszövetség szektor szintű, önkorlátozáson alapuló deviza megfelelési és egyensúlyi mutatókra tett javaslatot. Ugyanakkor rámutattak, hogy a DMM mutató módosítása, illetve az új devizaegyensúly mutató bevezetése korlátozhatja az aktivitást és nemzetgazdasági szinten nem szándékolt hatással járhat.

A jegybank a teljes körű szabályozást választotta; az új előírásokat a bankszektor minden tagja követni fogja - hangsúlyozta a főtitkár.

A bankszövetség fenntartja álláspontját, hogy "a már amúgy is túlszabályozott pénzintézeti szektorban" minden szabályozásnál célszerűbb az önkorlátozás, amely a gazdaságélénkítési feladatokkal is jobban összeegyeztethető - fogalmazott Kovács.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

davdav, 2015.07.08 17:09

@hunorti:

Neked át is lehetne írni a neved erre... :) Ha néha nem szólnál hozzá mást is, azt hinném valami kémprogram vagy, vagy valami robot aki nyomatja amit beleprogramoztak :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.07.08 16:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html