Optimisták, de nem fejlesztenek a magyar agrárcégek

Óvatos bizakodással várják 2019-et a magyar agrárvállalkozások – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az OTP Agrár megbízásából készített felmérésben. Nagy gond viszont, hogy 61 százalék nem tervez semmilyen beruházást. Amennyiben mégis, úgy sokan támogatást is várnak hozzá.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 15. szombat, 09:43
Fotó: Pixabay

2018 őszén a magyarországi mezőgazdasági cégek óvatos bizakodással néztek a következő fél év elé. Az üzleti környezet némi javulását várták, elsősorban az általános hazai élelmiszerkereslet és a gazdasági szabályozás kedvező alakulása miatt - olvasható a kutatásban, mely szerint a hitelhez jutásban is némi könnyebbségre számítottak.

A hazai gazdálkodási környezetet és a világpiaci helyzetet azonban borúlátóan ítélték meg. A piaci várakozások ellentmondásosan alakultak: miközben a válaszadók a belföldön és a külpiacokon is a saját termékeik iránti kereslet csökkenésére számítottak, aközben minden termékcsoportnál az eladási árak emelkedését várták, különösen a szántóföldi növények esetében.

A válaszadók szerint az elmúlt időszakban a szántóföldi növénytermesztés termésátlagai némileg nőttek, de a kertészetben és az egyéb növénytermesztésben a kedvezőtlen időjárás miatt nem. A válaszadók nem tervezték az állatlétszám emelését, sőt a baromfi és a szarvasmarha állomány fogyását jelezték előre. Az agrárvállalkozások csekély létszámemelést terveztek a következő félévre, igaz, az üres álláshelyek száma is alacsony.

A válaszadók 61 százaléka nem tervezett beruházást a következő félévben. Akik mégis, azok közül legtöbben a növénytermesztés gépeit és épületeit akarják fejleszteni. A beruházások finanszírozása során elsősorban saját forrásra kívánnak támaszkodni, másodsorban pedig támogatásokban reménykednek. A bankhitelek iránt mérsékelt az érdeklődés.

Mit hoz a jövő?

Három évre előretekintve a válaszadók a belföldi és a külföldi kereslet növekedésére számítanak, s kedvezően ítélik meg az élelmiszeripar kilátásait is. Emellett az általuk használt földterület kismértékű csökkenését is valószínűsítik. A válaszadók mérsékelt borúlátással ítélték meg az EU Közös Agrárpolitikájában várható reformok hatásait.

A kutatásról
A GKI Gazdaságkutató Zrt. az Agrár kezdeményezésére - az EU módszertanát felhasználva - ez év őszén elkezdte felmérni az agrárvállalkozások üzleti várakozásait. A GKI konjunktúraindexe - az EU gyakorlatának megfelelően - ugyanis nem tartalmazza az agrárvállalkozások várakozásait. A GKI ezért az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának megbízásából és támogatásával elindított egy félévente ismétlődő (őszi és tavaszi) felmérést a mezőgazdasági termelők körében, az uniós felmérés technikáit alkalmazva.
Az OTP-GKI agrárkonjunktúra index a felmérés egyes kérdéseire adott pozitív és negatív válaszok egyenlege. Az index értéke -100, ha minden kérdésre minden válaszadó negatív választ ("sokkal rosszabb") ad, és +100, ha az összes válasz pozitív ("sokkal jobb"). A 2018. őszi, első felmérés során az összes kérdéscsoportot többen ítélték meg optimistán, mint pesszimistán. A válaszadók ugyanakkor bizakodóbbak voltak hosszabb, mint rövid távon, emellett az üzleti környezet tényezőit optimistábban ítélték meg, mint a keresleti és áralakulási elképzeléseket összefogó piaci várakozásaikat. A jövőben az indexek változásai majd azt mutatják, hogy az ágazat szereplőinek bizalma az adott kérdéscsoportban javult, vagy romlott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.12.15 11:20

@zana: nesze te féreg: http://www.czider.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.12.15 11:19

@zana: Köszönöm ismét a mélyreható hozzászólását! Az "általában" szó jelentése:
1. Az esetek legnagyobb részében
2. Tekintet nélkül az egyesekre, a kivételeket nem nézve.
3. A szóban forgó dolog jellemzőbb vonásait tekintve.
Remélem tudtam segíteni Önnek.
Én nyilván nem értek a szántóföldi növénytermesztéshez, de azért csinálom. :-)
Meg mintha lenne egy diplomám is a Gyöngyösi Károly Róbert Campusról gazdálkodó mérnökként.
Az általam felsorolt munkafázisok mindegyikét végeztem! Én még a 90-es években MTZ 82-es traktorral is szántottam, ahogyan Fortschritt E-514-es gabonakombájnnal is arattam. Képzelje egyszer még IFA motort is kellett benne cserélnünk aratáskor a munka dandárjában. 4 óra alatt kivettük és a billencsből beleraktuk. Szerintem rekord!
Na a bájcsevejt akkor félretéve. Megkérhetném, hogy ne szóljon többet hozzám? Úgy kb. többet soha!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.12.15 11:16

Azért nem fejlesztenek, mert képtelenek a legtöbben megszabadulni a tömegtermelés csapdájából. Inkább sírnak rínak egy kicsit, mert az könnyebb.
Világgazdasági ismereteik nincsenek, megmaradnak a maguk korlátolt körében. erre még rájátszuik a magyar politika, hogy az ősi magyar balfaszságok ilyen jók meg olyan jók, mangalica, szürke marha, jonatán alma például.
Hogy fel is dolgozzák na ez nem megy az új földesuraknak. Maradunk a parlagi, külterjes gazdálkodásnál.
Ki látott már magyar cidert például mert én nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.12.15 11:08

@Borisz1106:
Na már megint osztod a baromságaidat. Mi az hogy 4 növényt kell termeszteni?
Amennyit akarsz ha értesz hozzá, de te mondjuk egyáltalán nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.12.15 11:01

@europeer: Ja és még egy fontos dolog. Monokultúrában nagyon kevés szántóföldi haszonnövény termeszthető. Tehát diverzifikálni kell a területen termesztett kultúrákat. Ezt nem csak a gazdaságos termeszthetőség kényszeríti ki hanem a piaci kereslet/kínálat is. Általában 4 kultúrát kell termeszteni egymás mellett hasonló területe nagyságon (+ a zöldesítés). Tipikusan ezek a szántóföldi növények: őszi búza, őszi árpa, repce, napraforgó, kukorica, tavasz árpa (sörárpa), köles. Szóval ebből minimum 4-et kiválasztol (de persze nem mind kalászos) és mindjárt 4-szereződik az a pár napocska. :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html