Óriásbírság a körmendi takarék volt elnök-ügyvezetőjének

Az MNB 15 millió forint bírsággal sújtotta B. I. G.-t, a végelszámolás alá került körmendi takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjét a vezető állású személyek felelősségére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése miatt - adta hírül a jegybank.
Napi.hu, 2014. március 10. hétfő, 10:02
Fotó: Napi.hu

Az MNB a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálata 2014. január 23-án a pénzügyi intézmény tevékenységi engedélyének visszavonásával, s végelszámolás elrendelésével zárult. Az MNB a kialakult helyzet kapcsán megvizsgálta B. I. G. - A monogram, ahogy az a korábbi PSZÁF-határozatokból kiderül, Barkóczi István Gábort takarja - személyes felelősségét is, aki az igazgatóság elnökének és ügyvezető igazgatójának posztját töltötte be a takarékszövetkezetnél 2011. május 20-tól 2013. november 5-ig, vagyis a felügyeleti biztosok kirendeléséig.

Bank sem lesz belőle
Az MNB a takarékszövetkezet által korábban kezdeményezett, a szövetkezet bankká történő átalakításának engedélyezéséről indult eljárás felfüggesztését megszüntette és az eljárást folytatta, egyúttal kimondta, hogy - mivel az eljárás folytatására okot adó körülmény már nem áll fenn - a procedúrát megszüntette - derül ki a ma publikált, február 14-i dátummal megjelent végzésből.

A hitelintézeti törvény előírása szerint a pénzügyi intézmény igazgatóságának vezetői és tagjai felelősek azért, hogy a pénzügyi intézmény működése során a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartsa. A jegybank vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a takarékszövetkezet korábbi elnök-ügyvezetője a pénzügyi intézmény irányítása során nem a vezető állású személyektől elvárható - a fokozott szakmai követelményeknek megfelelő - gondossággal és szakértelemmel járt el.

Emiatt az MNB 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a korábbi elnök-ügyvezetőt. A szankció mértékének megállapításakor - amely a jogszabály szerint e tényállás esetében 100 ezer és 20 millió forint közötti összegű lehet - a jegybank a feltárt jogellenes cselekmények súlyát valamint azok számosságát mérlegelte.

Január elején elsőként a Napi.hu írt arról, hogy a Körmend és Vidékével szemben indult felügyeleti vizsgálat több negatív megállapítást hozhat a tevékenységével kapcsolatban.

Az MNB a takarékszövetkezetnél megállapított jogsértések kapcsán ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

Január végén indult a végelszámolás

A jegybank 2014. január 23-ával vonta vissza a takarék működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását. Az MNB ugyanis úgy találta - a takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálat, a folyamatos felügyelés keretében feltárt körülmények, s a korábban válságos helyzetbe került hitelintézetek felügyelése során szerzett tapasztalatok alapján -, hogy a takarékszövetkezetben elindult - és a gyors növekedés miatt kiteljesedett - negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió, s a takarékszövetkezet működési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, ami már nem kezelhető egyéb felügyeleti intézkedésekkel - olvasható az akkori közleményben.

A MNB előzőleg, 2013. november 5-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez és átadta az intézmény részére a felügyeleti hatóság által lefolytatott átfogó vizsgálatról készült jelentést. Az MNB e vizsgálata során a takarékszövetkezet kockázatvállalási tevékenységében és likviditási helyzetében számos problémát tárt fel, amelyek részben irányítási hiányosságokkal függtek össze.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) adatai szerint a Körmend és Vidéke esetében az összes betét 27,8 milliárd forint volt, a zárolásokkal együtt a kártalanítási kötelezettség keretében 22,9 milliárd forintot kellett kifizetniük. A kártalanítás január 24-ével indult. Az alap húsz munkanap alatt, február 21-re a biztosított betétesek csaknem 100 százalékát kifizette. (Néhány esetben a kifizetést például jogi ügyek, adatrögzítési hibák akadályozták.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.03.10 20:38

@Drazsen: a szektás férgek kussban voltak, nem is mertek nyilatkozni, amíg ki nem derült az érintettségük... utána jött a terelés... ahogy teszik a többi milliárdos tolvajlásuk során...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2014.03.10 19:41

@homerosz: "a körmendi takarék egy fidesz közeli társulás volt... "

Akkor meg éppen nem értem, hogy miért hagyták csődbe menni. Inkább hajlok "surdillo" véleménye felé, mivel saját útját járta, és nem volt hajlandó az integrációba belépni, ezért hagyták - sőt rásegítettek - tönkremenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.10 19:30

@surdillo: tehát meg kellett szüntetni,és másoknak elrettentő példát mutatni,

.így igaz !! ..nincs apelláta , csak patriótizmus ,nem kozmopolitizmus -maffiizmus -posztkommunizmus !!!

Hajrá Fidesz -KDNP !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.03.10 18:51

a körmendi takarék egy fidesz közeli társulás volt...

azt hiszem elég ennyit mondani róluk, és mindenki tudja, hogy mi folyt ott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

surdillo, 2014.03.10 18:41

@jobbajobb:Azért az felettébb érdekes,hogy az egyetlen Takszöv volt a körmendi amelyiket nem tudták államosítani,tehát meg kellett szüntetni,és másoknak elrettentő példát mutatni,ha nem hajtod a fejed a fideSS rabigájába igy jársz! Azokat akik az országot lerabolták( MOL részvény,Malév,Manyup,stb felnégyelni és a négy égtáj felé kirakni,elrettentő példának!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html