Az MNB a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálata 2014. január 23-án a pénzügyi intézmény tevékenységi engedélyének visszavonásával, s végelszámolás elrendelésével zárult. Az MNB a kialakult helyzet kapcsán megvizsgálta B. I. G. - A monogram, ahogy az a korábbi PSZÁF-határozatokból kiderül, Barkóczi István Gábort takarja - személyes felelősségét is, aki az igazgatóság elnökének és ügyvezető igazgatójának posztját töltötte be a takarékszövetkezetnél 2011. május 20-tól 2013. november 5-ig, vagyis a felügyeleti biztosok kirendeléséig.

Január elején elsőként a Napi.hu írt arról, hogy a Körmend és Vidékével szemben indult felügyeleti vizsgálat több negatív megállapítást hozhat a tevékenységével kapcsolatban.

A hitelintézeti törvény előírása szerint a pénzügyi intézmény igazgatóságának vezetői és tagjai felelősek azért, hogy a pénzügyi intézmény működése során a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartsa. A jegybank vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a takarékszövetkezet korábbi elnök-ügyvezetője a pénzügyi intézmény irányítása során nem a vezető állású személyektől elvárható - a fokozott szakmai követelményeknek megfelelő - gondossággal és szakértelemmel járt el.

Emiatt az MNB 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a korábbi elnök-ügyvezetőt. A szankció mértékének megállapításakor - amely a jogszabály szerint e tényállás esetében 100 ezer és 20 millió forint közötti összegű lehet - a jegybank a feltárt jogellenes cselekmények súlyát valamint azok számosságát mérlegelte.

Az MNB a takarékszövetkezetnél megállapított jogsértések kapcsán ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

Január végén indult a végelszámolás

A jegybank 2014. január 23-ával vonta vissza a takarék működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását. Az MNB ugyanis úgy találta - a takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálat, a folyamatos felügyelés keretében feltárt körülmények, s a korábban válságos helyzetbe került hitelintézetek felügyelése során szerzett tapasztalatok alapján -, hogy a takarékszövetkezetben elindult - és a gyors növekedés miatt kiteljesedett - negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió, s a takarékszövetkezet működési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, ami már nem kezelhető egyéb felügyeleti intézkedésekkel - olvasható az akkori közleményben.

A MNB előzőleg, 2013. november 5-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez és átadta az intézmény részére a felügyeleti hatóság által lefolytatott átfogó vizsgálatról készült jelentést. Az MNB e vizsgálata során a takarékszövetkezet kockázatvállalási tevékenységében és likviditási helyzetében számos problémát tárt fel, amelyek részben irányítási hiányosságokkal függtek össze.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) adatai szerint a Körmend és Vidéke esetében az összes betét 27,8 milliárd forint volt, a zárolásokkal együtt a kártalanítási kötelezettség keretében 22,9 milliárd forintot kellett kifizetniük. A kártalanítás január 24-ével indult. Az alap húsz munkanap alatt, február 21-re a biztosított betétesek csaknem 100 százalékát kifizette. (Néhány esetben a kifizetést például jogi ügyek, adatrögzítési hibák akadályozták.)