Óriásit buktak tavaly a hazai kkv-k

Továbbra is visszafogott a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) beruházási hajlandósága: idén a 2012-ben megvalósított fejlesztéseknél 11 százalékkal kisebb értékben terveznek fejlesztéseket a cégek - derült ki a Budapest Bank anyavállalata, a GE Capital kutatásából. Az elavult berendezések miatt 404 milliárd forint bevételtől esett el tavaly a kkv-szektor, így érthető, hogy a beruházások fő mozgatórugója az elavult berendezések lecserélése.
NAPI, 2013. május 28. kedd, 11:14

Biztató jel ugyanakkor, hogy tavalyhoz képest több cég tervez fejlesztést az új megrendeléskehez szükséges kapacitás megteremtéséhez. Ezzel együtt javult a vállalkozások megítélése is a jövőt tekintve - derül ki a hét európai országban végzett kkv-kutatásból.

Kevesebb beruházást terveznek idén a magyar vállalkozások

A tavaly megvalósult magyarországi kkv beruházások értéke 21 százalékkal meghaladta a 2012 elején tervezettet. A vizsgált hét ország közül így is a magyar kkv-k beruházásának összértéke volt a legkisebb 2012-ben, összesen 2168 milliárd forint. Az egy cégre jutó 12,8 millió forintos beruházási összeg alapján sem változik jelentősen a helyzet, ugyanis nálunk csak a brit cégek költöttek kevesebbet fejlesztésekre. Régiós összehasonlításban jelentős az elmaradásunk: a cseh és lengyel vállalkozások átlagosan 7-8 millióval (19,5 millió, illetve 20,1 millió forintot), költöttek többet tavaly beruházásra. Az élen járó németek után a lengyel cégeknél volt a legnagyobb az egy cégre jutó beruházás tavaly.

Idén a vizsgált országok többségében a kkv-k növelni kívánják a fejlesztésekre fordított összeget, csupán az olaszok és a magyarok csökkentenének. A magyar kkv-k 2013-ban 11 százalékkal kevesebbet terveznek beruházni, teljes szektor szinten 1933 milliárd forintot, amely a hazai GDP mintegy 7 százalékának felel meg. Az egy cégre jutó tervezett beruházás 11,4 millió forint.

Leginkább Nagy-Britanniában és Lengyelországban nőhetnek a beruházások (36, illetve 35 százalékkal), ha az itteni cégek ténylegesen megvalósítják terveiket. A lengyel cégek elszántságához hozzájárulhat, hogy a kiemelkedő eredmények ellenére 2012-ben ténylegesen 53 százalékkal kevesebbet ruháztak be, mint azt 2012 elején tervezték.

Főként termelőeszközre költenének - elsősorban támogatott finanszírozási forrásokból

2013-ban szinte minden eszközre kevesebbet szándékoznak költeni a magyar cégek. A legtöbbet az IT szoftvereken spórolnának, 21 százalékkal csökkentve a tavalyi hasonló célú kiadásaikat. A legtöbbet, a beruházások közel felét (901 milliárd forint) üzemi berendezésekre tervezik költeni, cégenként átlagosan 5,3 millió forintot. Ez 11 százalékkal marad el a 2012-es tényleges ráfordítástól.

A magyar cégek legnagyobb része (38 százalék) EU-s, állami vagy egyéb támogatott forrásból szándékozik megvalósítani a fejlesztéseket, amely a legmagasabb arány a vizsgált országok közül. A második helyezett Lengyelországban is csupán 25 százalékuk alapozna támogatásokra. Külső finanszírozási forrást (beruházási- vagy folyószámlahitel, lízing, stb.) a vállalkozások egyharmada venne igénybe. Magyarországon a cégek kevesebb, mint egyharmada oldaná meg saját tőkéből a beruházást.


Forrás: Budapest Bank

A legfőbb visszafogó ok továbbra is a bizonytalan gazdasági környezet, méghozzá nagyobb arányban, mint tavaly: 2012-ben 50, idén 56 százalék jelölte meg ezt az okot. A külső finanszírozáshoz jutást idén jelentősen kevesebben látják a beruházás akadályának, mint tavaly: 44-ról 22 százalékra csökkent az ezt válaszolók száma.

A hazai cégek 404 milliárdos bevételtől estek el egy év alatt

A magyarországi vállalkozások elsősorban a meglévő eszközeik elhasználódása miatt szándékoznak belevágni a beruházásokba. Tavaly óta még nyomósabbá vált ez az érv: 36-ról 52 százalékra nőtt azok aránya, akik ezt jelölték meg fő indokként. Bíztató jel, hogy a második leggyakoribb ok az új megrendelésekhez szükséges kapacitás megteremtése (tavaly 25, idén 31 százalék említette ezt).

Az elavult gépek cseréje már nem halogatható tovább: a felmérés szerint a magyar kkv-k 25 százaléka hagyott ki emiatt üzleti lehetőséget az elmúlt évben, amellyel átlagosan 2,4 millió forint bevételtől estek el a cégek. Ez az azt jelenti, hogy tavaly összesen 404 milliárd forinttal volt kisebb a kkv-szektor összbevétele az elmaradt beruházások miatt. Ugyanakkor ez kismértékű javulást jelent az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest, amikor 4 százalékponttal több vállalat állította, hogy a nem megfelelő eszközpark miatt bevételtől esett el.

Javuló jövőkép: 48 ezer új munkahely

Bár a beruházási szándékban még nem tükröződik, de jelentősen javult a hazai vállalkozások hangulata: a tavalyi -37 százalékponthoz képes jelenleg -24 százalékponton áll a nettó jövőkép mutató (a pesszimisták és optimisták különbözete), ugyanakkor továbbra is a magyar vállalatok a legborúlátóbbak a hét ország közül. Az országok többségében optimistábbá váltak a cégek, míg Lengyelországban csökkent, illetve a franciáknál szinten maradt ez az index.

A hazai kkv-k 2013-ra tervezett beruházásai a munkahelyteremtéshez is hozzájárulnak: a cégek egyharmada tervezi, hogy idén új munkaerőt alkalmaz, összesen 48 ezer új állást teremtve. Ez 11 ezerrel több, mint amit 2012-re terveztek. A tervezett új munkahelyek száma nálunk a teljes lakosság 0,5 százalékának felel meg, ugyanúgy, mint a lengyeleknél. A régiót tekintve a cseheknél a legjelentősebb az arány: a lakosság 0,9 százalékát teszi ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.05.28 15:18

Ha véget ér egyszer az európai pénzügyi ,és hitelválság ,akkor elindulunk felfelé....,ha véget ér....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html