A kormány 2019-ben már több mint 1000 milliárd forint adóról mond le kedvezmények formájában. A legnagyobb tétel a családi adókedvezmény, de 400 milliárd forint társaságiadó-bevéltelt is átenged a költségvetés, amelyről így a cégek maguk rendelkezhetnek, hogy sportegyesületeknek, kulturális - indokolt esetekben - civil szervezeteknek fizetnek ki.

A rendszert sokan kritizálják Magyarországon: egy friss felmérés szerint az emberek 60 százaléka szerint problémás, hogy az államkassza helyett közvetlenül folynak milliárdok a különböző szervezetekhez. Az, hogy ez a kép alakult ki a rendszerről, nagyban köszönhető annak, hogy arányaiban jóval több pénz megy a kormányzat által propagált látvány-csapatsportokra, mint kultúrára. Jövőre 112 milliárd forintot kapnak utóbbi célok, míg csak 40 milliárd forint jut kultúrára.

Viszont a rendszer nem feltétlenül önmagában rossz: a kulturális szervezetek, színházak, múzeumok rendre kikérik maguknak az összemosást. A sport kormányzati kiemeltsége az, amely negatív színben tünteti fel a tao-támogatásokat. Pedig sok kivétel van még ezen a területen is, ahol a költések transzparensen követhetők, a célok népszerűk mind a helyi közösségekben, mind össztársadalmi szinten. Az egyik a most 341. sportpályáját átadó Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány.

Egy személyes élményből indult

Még 2010-ben Molnár Andrea kishúgát beadták a Debreceni Református Kollégium óvodájába, ahol szembesült azzal, hogy az intézménynél milyen rosszak a körülmények bármilyen sportolásra: a gyerekeknek pusztán egy udvaruk volt, ahol korlátozott lehetőségük nyílt a mozgásra. Ekkor döntötte el, hogy megpróbál pénzt találni egy normális pálya kialakítására.

Az akkor még vállalati jogászként dolgozó Molnár Andrea egy sikeres összefogás eredményeként megépíttette a mai Ovi-Sport Pálya első prototípusát. Az átadáskor döbbent rá, mennyire örültek a gyerekek maguk is, mekkora ajándéknak tartották az új pályát. Ezután jutott arra, hogy ha az ország egyik leggazdagabb és második legnagyobb városában ekkora szükség volt erre, akkor biztosan máshol is segítség kell az óvódások mozgásának biztosítására.

Molnár Andrea

Így indult el az Ovi-Sport Alapítvány gondolata. Még egy pályát építettek magán és önkormányzati támogatásokból, majd váratlan helyről jött a mankó: 2011-ben a második Orbán-kormány arról döntött, hogy lehetőséget ad a vállalatoknak arra, hogy a társasági adójuk egy részét ne a központi költségvetésnek fizessék be, hanem általuk választott projektek támogatásával csökkentsék adóterheiket. Így az addigra létrehozott alapítvánnyal pályáztak, hogy olyan közhasznú szervezetté váljanak, amelyik befogadhatja a tao-felajánlásokat.

"Szerettem volna, hogy egy híres sportoló is az ügy mellé álljon, a véletlen hozott össze Buzánszky Jenővel Tatán, egy sportpálya-átadó ünnepségen, akivel már az első alkalommal négy órát beszélgettünk" - mesélte Molnár Andrea arról, hogy miként alapult meg az alapítvány. Az aranycsapat egykori tagja rögtön beleszeretett a program gondolatába, számára az is fontos volt, hogy az alapítvány ne csak pályákat adjon majd az óvodáknak, hanem biztosítsanak mellé egy pedagógiai programot is.

Ennek megvalósítása érdekében az alapítvány már a kezdetektől fogva együttműködött Hegedűs Gáborral, aki a Debreceni Honvéd Sportegyesület elnöke volt. Ő kidolgozott egy játékos oktatási tervet, amelynek központi eleme maga a játék.

A pénzügyi támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította a programhoz 2011-ben azzal, hogy lehetővé tette az alapítvány számára az tao-felajánlások befogadását. 2012 első felében már 33, majd a 2012/2013-as tao-folyósítási évben 41 Ovi-Sport Pálya épült. Először 240 millió forintot igényeltek, amelyből 183 milliót hagytak jóvá. A szervezet ekkor még a lakásába volt bejegyezve, szabadidejében csinálta.

A kezdetekben még az alapítvány maga kilincselt az önkormányzatoknál. "Az első években a megkeresésünk után 40 önkormányzat jelentkezett, a következőkben már több, mint 200" - ismertette Andrea a pályázati rendszerüket. A pályázat lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy csupán a költségek harmadát kelljen biztosítaniuk, míg a többit a vállalkozások adományaiból fedezik. Az alapítvány büszke arra, hogy eddig minden pályázó óvodában sikerült megvalósítani a programot.

Ez 2017-ben hivatalosan is országossá nőtt ki magát: az összes megyében átadtak már pályákat. A tao-keretek között megvalósított 322 telepek megközelítőleg 44 ezer gyerek számára hozzáférhetők, míg az adófelajánlások nélkül 19 pályát sikerült építeni.

Szívesen áldoz mindenki az óvodákra

Az óvodák sportpályáinak fejlesztésére szívesen áldoznak az önkormányzatok, magánóvodák, gyakorló óvodákkal rendelkező egyetemek és az egyházak is. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy nem tartoznak a Klebelsberg Iskolafenntartó Központhoz, így ezekről maguk dönthetnek, a fenntartás is az ő felelősségük. A pályázatnál pedig szükség is van rájuk a most már 4-4,5 millió forintos önrész kifizetésekor.

Az egy óvodára jutó teljes költséghányad hozzávetőlegesen bruttó 13 millió forint. Példaképpen, az Ovi-Sport Program a 2017/2018. évben körülbelül 6600 óvodáshoz jutott el, az oktatáson átesett óvodapedagógusok száma pedig megközelítőleg 370 fő volt - ismerteti a részleteket az alapító.

Más szavakkal, ha a teljes Ovi-Sport Program tao-támogatását nézzük a tavalyi évben, közvetlen eléréssel számolva, gyermekeként körülbelül 58 000 forinttal járult hozzá az alapítvány a települések óvodáskorú gyermekei mozgáskultúrájának fejlesztéséhez, továbbá ahhoz, hogy felfedezhessék a jövő élsportolóit, olimpikonjait - teszi hozzá Molnár, aki szerint így az egyik leghatékonyabb sportprogramnak számítanak.

"Ezek nem ministadionok"

Természetesen a program nem csak abból áll, hogy műfűvel beborítanak egy pár négyzetméteres területet, hanem egy egész terméket kapnak az óvodák, amely magában foglalja a kifejezett óvodáskorú gyermekekre kifejlesztett pályát és hozzátartozó eszközkészletet, valamint óvodapedagógus képzéseket. Az óvodai képzésben megközelítőleg 3000 óvodapedagógus vett már részt.

"Sokan gúnyolódnak, amikor meghallják, mit csinálunk, hogy ezek ministadionok, miközben olyan óvodáknak segítünk, akik önerőből nem tudnának rendes mozgási lehetőséget biztosítani a gyerekeknek. A mindennapos testnevelés vagy testmozgás az óvodákban mindig is kötelező volt, ehhez viszont nem volt megfelelő infrastruktúra, szűkös helyiségekben vagy a berendezés széttolásával ideiglenesen tornaszobává átalakított helyiségekben voltak kénytelenek mozogni a gyerekek, ami senkinek sem jó megoldás" - meséli Molnár Andrea, pontosan miből is áll az Ovi-Sport Program.

A stadionozás azért is parttalan, mert nem pusztán focira nevelik az ovisokat: van röplabdára, tollaslabdára, teniszre és kézilabdára épülő programjuk is. Nem is arról van szó, hogy ezeket szabályok szerint játszanák, hanem különböző kiegészítő, mókás feladatokat csinálnak. "Ha eljössz egy rendezvényre, nem is látod, hogy pontosan milyen sport folyik a pályán. Az látszik, hogy a picik mozognak és jól érzik magukat, miközben tanulnak is egy kicsit" - meséli az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A program részét képző eszközkészletre épül a különböző sportágak alapjainak az elsajátítása, valamint az e mellé biztosított sportágspecifikus eszközök is. "A felszerelést mind úgy alakítottuk ki, hogy sérülésbiztosak legyenek, ha pedig valami eltörik, azt azonnal cseréljük" - tette hozzá Molnár, aki nagyon büszke rá, hogy a TÜV-Rheinland megfelelőségi tanúsítványát is megszerezték, valamint 2013-ban Magyar Termék Nagydíjat és Innovációért Nívódíjat kaptak, idén pedig az Érték és Minőség Nagydíjat nyerték el. A pályákra 10 évig tartó garanciát vállalnak, így addig kapcsolatban is maradnak az óvodákkal, ahonnan fontos visszajelzéseket is kapnak.

Sajátos gazdasági megoldás

A finanszírozás alapja a fundraising: megkeresik a cégeket, hogy ajánlják fel a társasági adójuk egy részét az Ovi-Sport Közhasznú alapítványnak. "Főként helybeli cégeket keresünk meg, hogy az ottani óvodai sportpálya felépítésére gyűjtünk. A tapasztalatunk az, hogy a helyi vállalkozások imádják támogatni a programot, mert vagy a családjukból, vagy barátaik családjából, de van ismerős gyerek a helyi óvodában. Másrészt az egész tétel 13 millió forint, sok kisebb felajánlásból könnyen összeáll. A végeredmény pedig egy Pálya, ami ott marad és láthatóan használják, örömet okoz" - mondta el Molnár Andrea.

A tao-rendszer sajátosságai miatt, ilyen finanszírozási rendszerben csak belföldön segíthet az alapítvány az óvodáknak, ezért 1 százalékos kampányt is folytatnak.

Valahogy külföldre

"Buzánszky Jenő bácsi álma volt, hogy a határon túlra is eljusson a program. Még a halálos ágyán is azt kérte, hogy jusson valahogy ki" - ismertette a kuratórium elnöke.

Az Ovi-Sport Program pedig már tényleg átlépte a határt: először a Miniszterelnökség jóváhagyásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-től kaptak pénzt négy kárpátaljai helyszínen - Munkácson, Nagydobronyban, Visken és Péterfalván - a megvalósításra, majd a nyár folyamán az Exim Bank szponzorálásának köszönhetően, Tusnádfürdőn átadták Székelyföld első pályáját is.

A Program nemzetközi szinten is kuriózum, ezért nem meglepő, hogy már más országokból is kaptak megkereséseket. A Programot elsőként Lorik Cana labdarúgóval, a francia Nantes középpályásával közösen, már annak szülőhazájába, Albániába is eljuttatták, ahol 2017-ben adtak át közösen pályát két tiranai óvodában.

A 2015-ben elhunyt legendás futballista becenevét viseli a nemzetközi brand, amely az Ovi-Sportból kinőtt: Kazal - Heritage of Buzánszky néven van jelen a piacon. A névválasztásról Andrea azt mondja, azért is jó mert kötelezi őket: "Jenő bácsi nevét csak öregbíteni szabad, csorbítani nem!"

A nyitókép forrása: MTI Fotó/Balázs Attila.