Parragh: április végére, május közepére változhat a vírus miatti válsághelyzet

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint itthon kisebb pusztítást végzett a válság a munkaerőpiacon, mint máshol, ezért célzott ágazati segítségekre van szükség. A miniszterelnöknek tanácsokat is adó szakember szerint az átoltottság után viharos gyorsasággal állhat talpra a turizmus és a vendéglátás, addig viszont további intézkedések kellhetnek.
Szabó Dániel, 2021. február 2. kedd, 07:31
Fotó: Pixabay

"Ahogy a világ más országaiban is, a járvány és a válság nem egyformán rombolt a különböző ágazatok között. A turizmus területét például mindenhol megfagyasztotta a vírus" - mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, az MKIK elnöke. Úgy látja, hogy szükség van újabb intézkedésekre, de szerinte a magyar gazdaság döntő része remekül működik, csak ott kellhet a segítség, ahol nagy a baj.

Erre a turizmust és a vendéglátást hozta példaként, de úgy véli, hogy ez az egész világon így van, a vírus mindenhol "mindent eltüntentett".

"Másfelől nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyes ágazatok sokkal jobb helyzetben vannak, sőt egyes iparágakban technológiaváltás is zajlik. Így például az autógyártásban, ahol egyre nagyobb teret kap az alternatív meghajtás. Ezekre a jövőbe mutató fejlesztésekre nagy szüksége van a hazai gazdaságnak, hogy a nemzetközi porondon is állja a versenyt" - mondta Parragh.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken említett újraindítási akciótervéről azt mondta, hogy a kilenc szektor között elosztandó hatezermilliárdos csomag ebben nagyon fontos lesz, mert az uniós forrásból jut a felsőoktatásra is 1500 milliárd forint, ami összeköti a tudást és a gazdaságot. Itt fontosnak nevezte, hogy új egyetemi szakot például nem lehet indítani az MKIK engedélye nélkül, így szerinte az oktatás és a gazdaság igényei valóban találkoznak majd.

"Amilyen gyorsan beütött a válság, az átoltás után szinte ugyanolyan gyorsan, legfeljebb kétszer annyi idő után lendületet lehet venni" - vélekedett az MKIK elnöke, aki szerint ahogy feloldják a lezárásokat, az emberek tömegével mennek el a Balatonra. Ismét lesz igény szállásra, szakácsra, pincérre.

Legrosszabb esetben április végére, május közepére jelentősen megváltozhat a jelenlegi helyzet - ismertette várakozásait Parragh László.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.02.02 08:07

Az amuri partizánok sportújságot ettek reggelire.
A gyíkvállúka mennek füstbombát venni mert az olyan egzotikus.
Értem már honnan van ez az lmbtq mániájuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2021.02.02 08:05

@DrNemoda: Egyetértek! Ezzel a bagázzsal szemben minden eszköz megengedhetö, "überall"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2021.02.02 07:58

A magyar gazdaságnak a kormányzati ellátó része működk remekül, megjkapják a fizetésüket, még nő is, a juttatások is rendben vannak. Bevallások elvétve, ellenőrzés semmi. Felelősség nem teher, gyakorlatilag nem léteziik. A parlamentbe vagy elmennek, vagy nem, kocsis meg majd cikizi az ellenzéket ezügyben. Szóval, mikor rendezünk vendettát, kezdve ezzel a parraggal, aztán sorban a többit is .....?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html