Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az El Mundo című liberális és az El País című baloldali napilap által közzétett felmérések, hasonlóan más, korábbi kutatásokhoz a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) győzelmét jelzik, de továbbra sem akkora fölénnyel, hogy az elegendő lenne az önálló kormányalakításhoz. Mindkét közvélemény-kutatás a válaszok alapján arra a megállapításra jutott, hogy egy esetleges kétpárti baloldali vagy egy hárompárti jobboldali koalíció sem tudná összegyűjteni a parlamenti többséghez szükséges 176 mandátumot - írja az MTI.

Az El Mundo számára a Sigma Dos kutatócég által készített vizsgálat szerint a szocialisták a szavazatok 30,3 százalékával 122-133 mandátumra számíthatnak, míg a konzervatív Néppárt (PP) 20,1 százalékkal 74-84 képviselői helyet szerezhet.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt a voksok 15 százalékát és 48-56 közötti mandátumot nyerné, míg az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) radikális baloldali párttömörülés 13,2 százalékkal 30-41 helyet, a VOX radikális jobboldali párt pedig 10,2 százalékkal 20-32 helyet kaphat az új törvényhozásban.

Az El País a 40dB kutatócég felmérését közölte, amely szerint a PSOE 28,8 százalékkal 129 mandátumot, a PP 17,8 százalékkal 75 mandátumot, az Állampolgárok 14,1 százalékkal 49 mandátumot nyerhet. Az Unidos Podemos a szavazatok 13,2 százalékával 33, a VOX pedig 12,5 százalékkal 32 képviselői helyet szerezhet.

A vizsgálat szerint a még bizonytalan szavazók aránya 26,6 százalék, és több mint 38 százalékuk csak az utolsó két napban dönti el véglegesen, hogy mely pártra adja voksát.

A legtöbben, 5,7 százalék a PP és az Állampolgárok között hezitálnak, míg 5,6 százalék a PSOE és az Állampolgárok, illetve 5,5 százalék a PSOE és az Unidos Podemos között ingadozik.

Mindkét kutatás szerint a kormányalakítás matematikai esélye egyedül a szocialista párt és az Állampolgárok liberális középpárt esetleges együttműködése esetén látszik, ezt azonban utóbbi párt elnöke, Albert Rivera több alkalommal is kizártnak nevezte a kampány során.

Így a felmérések által felvázolt lehetséges belpolitikai helyzet alapján a parlamentbe várhatóan bejutó katalán és baszk nacionalista pártokon múlhat, hogy tud-e kormány alakulni a választások után Spanyolországban.