A hét végétől nem vállal már garanciát az újonnan kibocsátott banki kötvényekre és letéti jegyekre az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) - egyebek mellett így módosulnak pénteken a betétbiztosításról szóló jogszabályok.

A már kibocsátott hitelpapírokra továbbra is él a biztosítás egészen a lejáratukig, csak az új kötvények csődkockázatára nem lesz már garancia. A banki kötvények befektetői így egy esetleges csőd esetén rosszabbul járhatnak, mint a Quaestor-kötvényesek, akik úgy is megkapják 30 millió forintig a kártalanítást, hogy az értékpapírjaik csődkockázatára semmiféle garancia nem volt.

A kisebb önkormányzatok számlái viszont péntektől a korábbinál nagyobb biztonságban lesznek. A települések az általuk alapított költségvetési szervek betéteire ugyanis kiterjesztik a garanciát, ha a helyi önkormányzat költségvetési mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázezer eurót.

Az ügyfelek számára kedvező fejlemény, hogy a hirtelen megugró betéteknél 100 ezerről 150 ezer euróra emelkedik a betétbiztosítás határa. Extra összegű kártérítés akkor járhat a nagyobb betétekre, ha a hitelintézet ügyfele igazolni tudja, hogy a pénzhez egy lakóingatlan eladása, munkahelyi végkielégítés vagy lejárt biztosítás révén jutott hozzá, esetleg bűncselekmény áldozataként vagy tévesen elítéltként kapott kártérítést.

A társasházaknak és egyéb közösségeknek viszont a korábbinál jobban meg kell gondolniuk, hol kötik le a pénzüket, a közösségi betétekre vonatkozó korábbi kedvező elbírálás ugyanis megszűnik. Eddig a társasházak, lakásszövetkezetek, iskolai takarékossági csoportok, építőközösségek esetében a kártalanítási összeghatárt lakásonként, illetve az iskolai takarékossági csoportokban személyenként vették figyelembe, péntektől viszont a csoport egészére vonatkozik majd a 100 ezer eurós kártalanítási limit - írta a lap.