Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Október 21-től átruházza ügyfélállományát a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. (MPBSZ) az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-re. Az erről szóló részletes tájékoztatást a befektetési vállalkozás honlapján is elolvashatják az ügyfelek. Fontos tudnivaló, hogy október 17-én intézhetik utoljára a pénzügyeiket a brókercégnél az ügyfelek, pénteken már nincs erre lehetőségük, ahogy a hétvégén és hétfőn sem lesz. Legközelebb csak kedden a MTB fiókjaiban vagy elektronikus csatornáin tudnak tranzakciókat lebonyolítani.

Jön a nagy összeolvadás

Az MPBSZ Zrt. fele részben a Magyar Posta és fele részben a Takarék csoport tulajdonában volt. Az állományátruházás egy nagyobb összeolvadás része. A MTB-be október 31-én olvadnak be a maradék takarékszövetkezetek, ezt megelőzően veszi át a hitelintézet a brókercég állományát. Az évek óta tartó országos fúzió lezárásaként a hónap végén egyesül tizenegy takarékszövetkezet, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt.

Bár a társaságok cégjogi egyesülése már 2019. október 31-én megtörténik, a takarékok ügyfelei is számíthatnak egy hosszabb szünetre az ügyintézésben. Az MTB ugyanis - egy hosszú hétvége és egy kétnapos bankszünnapot követően - 2019. november 6-án kezdi meg működését, mely az egyesülésben érintett fenti társaságok teljes fiókhálózatát érinti. Az átállás alatt, 2019. november 1-jétől november 6-ig nem nyitnak ki a bankfiókok, átmenetileg nem fog működni a netbank és a mobilapplikáció, nem lehet utalásokat kezdeményezni és fogadni.

Ma este hétig

Minden olyan ügyfél átkerült az MTB-hez, aki nem nyilatkozott külön arról, hogy nem akarja, hogy átruházzák az értékpapírjait. Akinek átkerül a számlája az új szolgáltatóhoz, annak nincs semmi teendője. Arra viszont nem árt ügyelni az ügyfeleknek, hogy ha még ezen a héten valamilyen értékpapír-ügyletet szeretnének lebonyolítani, vásárolni vagy eladni, akkor azt ma este 7-ig tegyék meg, ezt követően ugyanis nem lesz lehetőségük jövő keddig megbízásokat adni.

A postán korábban értékesített Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJ+) értékpapírok visszaváltását is az MTB végzi majd a jövőben. Ennek az elektronikus formában létező állampapírnak az értékesítését május végén zárta le az ÁKK, most már csak nyomtatott Kincstári Takarékjegyek kaphatók a postán.

Az ingatlanalapok vitték a bizniszt

A Takarék csoport és a Magyar Posta közös brókercégének több tízezer ügyfele lehet, akinek tavaly év végén 226 milliárd forintnyi vagyon volt a számláján. Az elmúlt évek során nagyra hízó ingatlanalapok közül a MPBSZ értékesítette a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék ingatlanalapját, az ügyfélvagyon legnagyobb hányada ilyen befektetési jegyekből állhatott.

Valószínűleg nagyon rosszul érintette a MPBSZ-t, hogy május 15-től a Magyar Nemzeti Bank ajánlása alapján az ingatlanalapok befektetési jegyeinek visszaváltási határideje a korábbi 3 napról 180 napra módosult, ez jelentősen visszavethette az értékesítési eredményeket. A brókercég tavaly is még veszteséges volt, az ingatlanalapok forgalmazásának korlátozása pedig valószínűleg megnehezítette volna a helyzetét a jövőben.