Siessen, aki ingatlanalapba tenné a pénzét! A lakosság egyik kedvenc befektetését, az ingatlanalapot ugyanis utoljára kedden vásárolhatják meg a befektetők utoljára néhány napos visszaváltási határidővel. Szerdától 180 napra nő a befektetési jegyek forgalmazási ideje a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása alapján.

Az ingatlanalapok vagyona a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai alapján március végén 1626 milliárd forint volt ingatlanalapban, az első három hónapban csaknem 65 milliárd forintnyi friss pénz került ezekbe a konstrukciókba. A legnagyobb alapok vagyona több száz milliárd forint.

Az ajánlás értelmében csak az újonnan kibocsátott befektetési jegyekre kell csak alkalmazni a 180 napos visszaváltási időt, vagyis minden további beáramló pénzre vonatkozik a szigorítás. Azok viszont, akik régebben vettek ilyen alapot, a jövőben is bármikor néhány nap alatt a pénzükhöz juthatnak.

A jegybank indoklása szerint egy, a 2008-as őszihez hasonló likviditási válság megelőzése a cél a szigorítással, de a piaci szereplők úgy vélik, a két hét múlva startoló Nemzeti Kötvénynek is keresletet próbál teremteni az állam az intézkedéssel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!