A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyhatóság vizsgálatot indított annak feltárására, hogy a dohány-nagykereskedelemmel foglalkozó cég az üzletfelek megtévesztésére alkalmas gyakorlatot tanúsított-e, amikor szakmai-jogi álláspontját tartalmazó levelében arról tájékoztatta a dohány-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat, hogy termékei teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek - közölte a hivatal.

Ezzel szemben valószínűsíthető, hogy két terméktípusának, a jellegzetes ízt eredményező mentol ízesítésű cigarettának és cigarettadohánynak forgalmazására kizárólag 2020. május 20-ig volt jogszabályi lehetőség.

A GVH álláspontja szerint a cég üzleti gyakorlata alkalmas lehet arra, hogy befolyásolja a dohány-kiskereskedőket annak érdekében, hogy mentolos dohánytermékeket rendeljenek tőle.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, alkalmanként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.