A magyar állam megpróbálta visszaszerezni a ferihegyi repteret, de nem ment

Egyelőre nem sikerült a magyar kormánynak visszaszereznie a budapesti repteret a külföldi üzemeltetőtől, pedig Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök szerint tettek rá kísérletet, csak nem jártak sikerrel.
Vég Márton, 2019. augusztus 14. szerda, 13:30
Fotó: Shutterstock

A magyar kormány megpróbálta visszaszerezni a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér üzemeltetési és vagyonkezelési jogát a külföldi tulajdonban lévő Budapest Airport Zrt.-től, de eddig nem járt sikerrel - derül ki a parlament gazdasági bizottságának június 20-i ülésének jegyzőkönyvéből. Az ülésen Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke beszélt arról, hogy a reptéren áldatlan állapotok uralkodnak, ezért az lenne a helyes, hogyha a magyar állam bármilyen formában vissza tudná szerezni.

"Sajnos hiába próbálkoztunk ezzel, ez nem megy. Viszont az áldatlan állapotok azok egészen elképesztőek" - fogalmazott Rogán. A politikus szerint az ősbűnt a Gyurcsány-kormány követte el, amely 2005-ben privatizálta a repteret. A privatizációs szerződést 2005 decemberében írták alá a brit BAA International Ltd.-vel a Budapest Airport Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi tulajdoni hányadának eladásáról. A brit repülőtér-üzemeltető társaság 75 évre kapta meg a repülőtér üzemeltetési jogát. A BAA a részvénycsomagért és a vagyonkezelési megállapodásért 464,5 milliárd forintot fizetett. A Budapest Airport Zrt. 55,4 százalékos tulajdonosa az Airport Holding Kft.-én keresztül jelenleg a német AviAlliance GmbH, amelyet időközben megvásárolt egy kanadai nyugdíjpénztár.

Rogán Antal szerint ez egy elhibázott privatizáció volt, rosszat tett Magyarországnak, a turizmusnak is, mert azóta a reptéren semmilyen érdemi fejlesztés nem történt. "Tehát ha megnézik, akkor a magyar reptér külföldi tulajdonba került, a magyar reptér messze nem fejleszt annyit, mint a versenytársak" - fogalmazott a a gazdasági bizottság júniusi ülésén a miniszterelnök kabinetfőnöke.

Ugyanakkor például 2011. márciusában volt a 24,4 milliárd forintba kerülő Sky Court utasterminál megnyitója Ferihegyen, ahol Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akkori államtitkára megnyitó beszédében még azt hangsúlyozta, hogy mindenki büszke lehet az új terminálépületre. Tavaly szeptemberben pedig a 2B terminálhoz csatlakozó új utasmólót adták át, ez 8 milliárd forintba került.

Mindezekkel együtt az Airport Holding a vagyonkezelt eszközöket (a koncessziós jogon túl földterület, építmények) 2018. december 31-én 2,3 milliárd euró értéken tartotta nyilván a hvg.hu cikke szerint, ez körülbelül 735 milliárd forintnak felel meg. Legutóbb a Világgazdaság írt arról, hogy a kemény kormányzati fellépés hatására tárgyalóasztalhoz ültek a Liszt Ferenc repülőtér külföldi tulajdonosai, az üzemeltetési jogok értékesítése azonban nem téma. A cég emberei a szolgáltatások minőségének fejlesztése érdekében május óta dolgoznak közös munkacsoportban a kabinettel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.08.16 10:48

@krix7:
A "szakértők" soha ne menjenek a törvényhozásba, a tudásuk nem politikusként fog érvényesülni!
A törvényhozás nem cégek működtetésével foglalkozik. Nem is fog. Azokat a kormány és minisztériumai felügyelik (állami cégekről beszélünk!).
Eddig még semmi rossz nem történik, az irigyelt nyugaton is így működik.

A cégek felügyelő bizottságába delegálnak tagokat, akik képviselik az állam akaratát, jogait. Ezek a képviselők azért nem árt, ha értenek is az adott területhez, de még az sem katasztrófa, ha politikusok is, mégpedig a kormánypárt politikusai.
Az óriási különbség nyugat és a mi hagyományaink (?) között, hogy nálunk a rezsimváltás azt is jelenti, hogy az állami cégek vezetése is cserélődik, politikailag hűséges elvtársakra, innentől pártos kifizetőhellyé válik az adott állami cég, beindul az intézményes közpénzlopás. Lásd Rogán Cecília rendezvényeinek túltámogatása, vagy akár Felcsút fociéletének TAO támogatása. Merthogy ez általános értelmezésében közpénz lopás, csak törvényesített formában.
Nálunk boldogabb helyen az állami cégek élére ismert és elismert manager-eket hívnak meg, vagy csábítanak oda, vagy pályáztatnak, a manager állása a cég eredményeitől függ, nem politikai széljárástól és a hűség pénzátutalásokkal történő deklarálásától.
Nem vagyok optimista a dologgal kapcsolatban. Egy esetleges Fidesz bukta esetén ugyanez fog történni. A vezetőket leváltják és teszik ezt jogosan. Értelmes és új vezetőt nem találnak, csak politikai komisszárokat. Csak ezek fogják vállalni... Ha meg a saját elvtársad ül ott, akkor kérni fognak tőlük néha szívességet, vagy hálát, tök mindegy hogyan nevezzük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.08.16 10:17

@rigolya:
"De hát ahhoz szakértők kellenének a döntéshozásba"

Emeszpés szakértők?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.08.16 09:50

@Mekelekke: "tehát egy monopólium közszolgáltatást privatizáló kormány leszarja, hogy az állampolgárai mennyit fizetnek érte. "

Ez is m.rhaság, mivel ezért van a törvényhozás: törvényben bármit korlátozhat.

De hát ahhoz szakértők kellenének a döntéshozásba, nem gerinctelen fidesznyikek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.08.16 09:48

@Mekelekke: "az állam önköltségi áron (tehát a lehető legolcsóbban) szolgáltat az állampolgárai számára."

Ez a legnagyobb m.rhaság!
Szép elmélet, de a tapasztalat és a gyakorlat azt mutatja, hogy ami állami cég, az nem hatékony!

Ergo: A magyar állam bújtatott, adóforintokból történő kiegészítését, támogatását soha nem látja tisztán, ezért soha nem is hatékony egy állami cég!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.08.16 09:40

@Mekelekke:
Az állami közszolgáltatáson valóban nem a profit a lényeg. De ugye most csak a KÖZszolgáltatásokról beszélünk!
Merthogy az állam a legkeményebb burzsoá kizsákmányoló és ez nem (csak) az én állításom. Számos állami cég van, melynél hatalmas nyereség képződik és az állam keményen kiveszi a részét. Nincs ezzel semmi baj! Az állam nem ""én vagyok, hanem mi vagyunk. Elvben...

De mi a profit? A profitnak nem csak a tulajdonos zsebét kell kitömnie, hanem biztosítania kell a fejlesztési költségeket. Azaz profit nélkül legfeljebb szinten tartás lehetséges! Erre még rá is tromfol pártunk és kormányunk (lásd államosított közszolgáltatók és rezsicsökkentési hablaty), amikor nemhogy a szinten tartásra sem marad a rendszerben pénz, hanem a szolgáltatások színvonala csökken, vagy egyenesen összeomlik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html