Rossz hír jött: Nem kapnak támogatást a magyar termesztők

Nem kaphatnak a zöldség-gyümölcs felesleg piacról történő kivonásához biztosított uniós támogatásból a magyar pályázók, miután a termelők megsegítésére szánt 125 millió eurós keretösszeg elfogyott, így a pályázatot Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette - válaszolta az MTI érdeklődésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).
MTI-Eco, 2014. szeptember 21. vasárnap, 09:59
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiségeket a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen.

A Földművelésügyi Minisztérium soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat és felhívta a figyelmet arra, hogy minél előbb célszerű pályázni, mert az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.

Az MVH szeptember 12-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Magyarország haladéktalanul az Európai Unió Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyílt 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását. Az MVH akkori kimutatása szerint 226 jelentkező adott be előzetes igénylést.

Az EU a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását - melynek keretében a karitatív szervezetek, az iskolák, óvodák, kórházak és büntetés végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szervezetek lehettek a kedvezményezettek - támogatta ebből a keretből. Most Brüsszel egy újabb, célzottabb intézkedés bevezetését tervezi az orosz embargó okozta válság megelőzésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.09.22 22:25

@krix: Már jó a napom, mert háborog az orbanista lelked:)))

"Azért az únión belüli verseny nem egészen tiszta. Folyton olyanokat hallok, hogy pl. az osztrák gazdák jóval több támogatást kapnak mint mi, a franciákról nem is beszélve."

Ismét csak azt tudom mondani, fordulja csuti Megváltóhoz ez ügyben.
Ugyanis a csatlakozási szerződés mg. fejezetét az első orbi kabinet tárgyalt le. Ebben tételesen fel van sorolva, milyen szempontok mentén mekkora támogatási összeg jár hazánknak.
Befolyásolja többek között a termőföld ára, az alkalmazott munkaerőnek kifizetett bér és egyéb szociális juttatások.
Egy francia gazda valóban jóval többet kap. De munkabérre sokszorosát fizeti ki a magyar gazdák által ajánlott összegnél.
A támogatásokról szóló fejezetben le van írva, hogy az egyes nemzeti kormányok mekkora összeggel támogathatják a saját gazdáikat.
Arról, hogy az EU boldogabbik felén hatékonyabban tudnak termelni az nem az ő gondjuk. Nekünk kellene megtanulni hogyan csinálják.
Nézd nem kötelező elhinned, de a nyugati határ környékén levő földekről messziről látszik, hogy melyiket művelik az osztrák gazdák! Az ő földjeiken rend van. Hogyan csinálják azt nem tudom, de az eső a napfény ugyan olyan.

Ami a kivágott fás hasonlatodat illeti...Ha a szomszéd vágta ki valóban jogosult vagy kártérítésre. Ha viszont pl. a hadsereg vágta ki háborús körülmények között akkor senki sem fizet. Az embargó egy gazdasági háború - sajnos.És minden háborúnak vannak vesztesei.
A kárenyhítés az adható, de nem jár alanyi jogon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.09.22 21:29

@Blama:

Tisztában vagyok vele, hogy az oroszok mit követelnek a magyar termelőktől (én is olvastam olyan cikket, hogy a saját embereik ellenőrzik a magyar cégeket). Viszont még mindig kedvezőbb helyzetben vagyunk ott, részben nosztalgia, részben a kisebb szállítási költség miatt.

Azért az únión belüli verseny nem egészen tiszta. Folyton olyanokat hallok, hogy pl. az osztrák gazdák jóval több támogatást kapnak mint mi, a franciákról nem is beszélve.

Másképpen hogyan lehetne olcsóbb az ottani áru ideszállítva, mint a helyben termesztett?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.09.22 16:33

@krix:
Ti azt hiszitek az oroszok megmaradtak a béka fenekénél, nekik mindent el lehet adni? Már nem lehet. Ugyanazokkal versenyzel, mint Nyugat-Európában, Magyarországon kevésbé kell versenyezni, mert kormányunk adminisztratív eszközökkel fékezi a versenyt. Csak is a kis volumenű magyar export miatt nincs nagy gond ott, de lehet.
Az oroszok lehetőségei nagyok, hiszen sok minden megterem ott is és nagyon nagy területen képesek termelni. Oroszország már volt a világ legnagyobb búza exportőre és még lesz is, csak idő kérdése. Lesz még olyan, hogy az orosz élelmiszerdömpingtől kell félteni az országot.
Azt mondod ez kizárt? Gondoltad volna valaha hogy az egykor éhséggel küzdő Kína ma foghagymával teríti be az országot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.22 13:02

@krix: Az oroszok sokáig voltak rendesek velünk: 1972 után még a korábbi áralakítás miatt jól jártunk az olajjal.

Az únión belül azonban verseny van.

Igen, ez nem tetszik Önöknek, de van.

És abban a versenyben mi lényegében sehol ( kiírom, hogy jól látható legyen : SEHOL ) nem vagyunk.

Az önpuffasztás-puffogás bajnokaiként irreális ábrándokat szövögetünk, a valóság azonban az, hogy egy kis állam vagyunk, gyenge és gyengülő gazdasággal, demokráciánktól megfosztott néppel.

Nem komálják ezt annyira az EU-ban, de nagyon nyerő Putyinnál, nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.22 13:00

@krix: Az Ön feje felett?

Nem is kérték ki a véleményét?

Jaj, ne mondja..

De a Nemzetvezető aláírta az EU paktumot?

De a Nemzet exportál majd áramot Ukrajnába?

Ott megkérdezte ÖÜnt személyesen a Nemzetvezető?

( Navracsiscs és Híradó - ezt löki ide nekem? A kármegállapítást egy volt sinister-miniszter adja elő? )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html