Rosszkedvűvé váltak a magyar kkv-k

Váratlanul jelentős mértékben csökkent az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda kkv konjunktúra indexe: az előző negyedéves 49,3 pontról 45,4 pontra mérséklődött, ami a 2013. harmadik negyedévi hangulatnak felel meg. Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hiába van gazdasági növekedés, ez az érzet nem általános a kis- és középvállalkozások (kkv-k) vezetőinek körében.
Napi.hu, 2016. április 6. szerda, 15:52
Fotó: Napi.hu

Erőteljes hullámzás jellemzi a kkv-szektor vezetőinek várakozását, hangulatát: 2014 közepétől kezdve szinte negyedévente változik, hogy merre mozdul az index. Miközben a decemberi adatok a szeptemberi méréshez viszonyítva 2,3 pontos javulást mutattak, a márciusi adatfelvétel 3,9 pontos csökkentést eredményeztek.

Az előző negyedévi 40 százalékhoz képest most a cégvezetők 27 százaléka gondolja, hogy javul a magyar gazdaság teljesítménye a következő fél évben, és 35 százalékuk szerint romlik majd a helyzet (38 százalék a változatlanságot feltételezi).

A saját vállalkozásuk lehetőségeit tekintve viszont pozitív irányba változott a hangulat. Az előző negyedévben a vállalkozások vezetőinek 26 százaléka várt javulást, ez az adat most 39 százalékra nőtt. Ugyanakkor a cégek 31 százaléka arra számít, hogy nehézségeik lesznek a következő fél évben. A válaszadók 11 százaléka kifejezetten jelentős romlásra számít. Ez utóbbi magas értéknek számít, és egyúttal azt is mutatja, hogy egyre inkább szétszakad a kkv-szektor - vélik a kutatók.

A felmérés 500 cégvezető válaszai alapján készül. A kutatás 2016. március 21- 31. között zajlott online vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel.

Kifejezetten romlott a likviditási helyzet megítélése az előző negyedévez képest: decemberben még a cégvezetők 23 százaléka számított arra, hogy javul a következő hat hónapban cégének likviditási helyzete; további 68 százalékuk nem várt változást; és csupán 9 százalékuk várt romló helyzetet. Ezzel szemben most a vállalkozások 18 százaléka számít nehézségekre, 57 százaléka stagnálásra, míg 25 százaléka javulásra.

A cégvezetők 84 százaléka nem tervez fejlesztést a következő fél évben. Ez az adat nagyobb, mint az egy negyedévvel korábban mért 73 százalékos érték.

Megkérdezték a cégvezetők véleményét arról is, hogy a közmunkarendszer van-e hatással a saját ágazatuk működésére. Most 20 százalékuk jelezte azt, hogy nehezebben találnak emiatt munkaerőt, míg 4 százalékuk szerint az olcsóbb közmunkabérek miatt piacot veszítenek a cégek. A cégvezetők 76 százaléka nem tapasztalt problémát ennek kapcsán, de van két ágazat (építőipar, valamint a szállítás, raktározás), ahol a vezetők 40 százaléka mondta azt, hogy nekik problémát jelent a jelenlegi közmunkarendszer.

HOZZÁSZÓLÁSOK