Rosszul járnak a bankkártya-tulajdonosok

A jelek szerint az adminisztráción bukik el a kártyaelfogadó terminálok telepítését támogató, a jegybank által is javasolt program, amely ötödével növelhetné a berendezések számát. Ezzel a bankkártyájukat a kevésbé frekventált helyen használni kívánók is rosszul járnak.
Nagy László Nándor, 2012. július 25. szerda, 11:38
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A jelek szerint az uniós pályázatoknak nemrég már a miniszterelnök által is bírált hazai bürokráciáján bukik el az a javaslat, amely jelentősen bővíthetné a hazai kereskedők körében a bankkártya-elfogadást. Az MNB javaslata szerint a pénzforgalmi infrastruktúra fejlesztésére EU-s forrásokat is fel lehet használni. A hazai kereskedelmi bankkártya-elfogadó hálózatban (pos) az elmúlt évek felgyorsult telepítési programjai ellenére nagy az elmaradás Magyarországon: míg az EU-ban egymillió lakosra átlagosan 17,6 ezer terminál jut, addig itthon csak 7844, ráadásul ezek döntő része koncentráltan − a fővárosban, a nagyobb városokban és a Balaton mentén − üzemel.

A jegybank kezdeményezte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hirdessen olyan pályázati programot, amelyen a kártyaelfogadással még nem rendelkező kereskedők − akár 100 százalékos támogatásintenzitás mellett − uniós pénzekből vásárolhatnák meg a pos-készülékeket, illetve az üzemeltetés informatikai költségeihez is támogatást kaphatnának. Az MNB számításai szerint 1,5 milliárd forintos keretből 15-20 ezer készüléket lehetne rövid idő alatt telepíteni, ezzel az elfogadói hálózat legalább 20 százalékkal bővülhetne, illetve komoly lökést kapna a Széchenyi (és később az Erzsébet) kártya elfogadói hálózatának bővítése is.

A támogatás duplájába kerülne az adminisztráció

A jegybanki javaslat megfelel a készpénzmentes fizetés irányába tett kormányzati törekvéseknek, ráadásul a versenyt is erősítené azzal, hogy a készülékeket közvetlenül a kereskedők szereznék be. A javaslatból azonban a jelek szerint nem lesz semmi. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyanis nem látja biztosíthatónak, hogy a relatíve alacsony támogatási összegért − vagyis a 70−100 ezer forintos eszközök beszerzéséért − a potenciális pályázók tömegesen vállalnák a pályázathoz kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségeket − közölte a tárca a Napi Gazdasággal.

Az NFM szerint jelentős tétel lenne emellett az egy pályázatra vetített, a befogadáshoz, értékeléshez, elszámolásokhoz és ellenőrzésekhez kapcsolódó lebonyolítási költség. Ezek a minisztérium szerint összességében meghaladnák a várható támogatási összeget, vagyis a 1,5 milliárd forint támogatás összesen több mint 3 milliárd forint költséggel jutna el az érintettekhez.

Szakértők szerint azonban ebben az esetben teljesen indokolatlan a túlzott bürokrácia, hiszen a pos-terminált csak kártyás fizetésre lehet felhasználni, így az ellenőrzésre nincs szükség. Egyesek szerint a támogatás igényléséhez bőven elegendő lenne, ha a kereskedő egy elfogadó banktól származó szándéknyilatkozatot csatolna a szerződéshez, a támogatási összeget pedig ezután automatikusan megkaphatnák a szerződött szállítók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

StanLee, 2012.07.25 22:42

@bernstein: Németországban egyedi rendszer van, az ec (electronic cash), tranzakciós érték 0,3%-a a kezelési költség, vagy min. 8 eurocent. A terminál bekötéséért és üzemeltetéséért kell fizetni havidijat, aminek az összege a szolgáltatótól függ. A lényeg abban van, hogy az ec azért van, hogy a banki kuncsaftok elektronikus úton használják el a pénzüket. Itthon ez a rendszer nem terjedt el, ezt egy másik fórumon már kifejtettem, hogy e mögött az áll, hogy a bankok az után kapnak pénzt, amit a kuncsaft elhasznált. Bernsteinnál vettem 100 Ft-ért valamit. Ebből a banknak tejel 3 Ft-ot. A bank ca. 2 Ft-ot tejel a Master/Visa-nak (elszámoló), amiből utána az elszámoló tovább ad kb. 1 Ft-ot a kártyakibocsátó banknak. Ezen felül a kártyakibocsátó bank éves díjat is elkér, ca. 5000 Ft értékben, amiből további összegeket is megkap a bank, ennek nagyságát nem tudom, de lehet a kártyadíj fele. Az ec azért nem mehet itthon, mert a banknak nem éri egyszerűen meg. Én a bankok helyében is a Mastert/Visat eröltetném, mert így minden elköltött 1 mrd Ft-ból visszajön nekik ca. 10 m Ft. Ha ez csak kb. 1-1,5 körül lenne, akkor nem érné meg vele foglalkozni. Ez van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.07.25 19:34

"Rosszul járnak a bankkártya-tulajdonosok"-Csodálkoztam volna ha jól járok.Még azt hittem volna tudtomon kívül kivándoroltam,vagy kis hazánkban a disznók hoznak döntéseket,és politizálnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bernstein, 2012.07.25 18:22

@Ghanima: például én.
De miután megkaptam a több bank ajánlatát (tranzakciónként 2.0 - 2.5%) megkérdeztem tőlük, hogy ezek szerint több évnyi EUR betéti kamatot számítanak fel a pillanat tört részére - vagyis biztosan viccelnek velem.

Közölték, hogy ez igaz, azonban arra számítanak, hogy ha több helyen lesz terminál, lemarad az akinél nincs és így mégis könyörögve kéri majd azt a szerencsétlen terminált.
Hát nem kéri...

Az adminisztrációs vízfejeket pedig etessük csak, nehogy éhen haljanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2012.07.25 16:18

És ugyan melyik nyomorult "kisboltos" lenne hajlandó _még inkább követhetővé_ tenni a pénzforgalmát?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html