Itt a döntés: bárki gyárthat Rubik-kockát

A korábbi nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kimondta, törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet. A döntést a Fővárosi Törvényszék megerősítette, majd idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta ezt - írta a hvg.hu a Portfolióra hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. február 13. szerda, 20:35
Fotó: Pixabay

A Portfolio szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát. A Fővárosi Ítélőtábla úgy érvel, hogy ha fennmaradna az oltalom, az azt eredményezné, a kocka formájú kirakós játékok terén az érintett műszaki hatás kiváltására alkalmas termékekre a kérelmező mindenkivel szemben monopóliumot nyerne. Az oltalom folyamatos megújítása esetén időkorlát nélkül felléphetne minden a védjegyhez hasonlatos kocka formájú logikai fejtörő terméket gyártó versenytársával szemben, függetlenül attól, hogy a megoldást védő szabadalmi oltalom már elenyészett - olvasható.

Ez pedig ellentétben állna a védjegyoltalom lényegével, céljával és természetével, ezért a védjegy törlésének van helye.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy 2016 novemberében az Európai Unió Bírósága a főtanácsnoki indítvánnyal egyetértve hatályon kívül helyezte a Rubik-kocka formáját ábrázoló EU-védjegy törlését megtagadó EUIPO határozatot. 2017 nyarán pedig az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala előtt is hasonló szellemben született döntés a Rubik-kocka ügyében: az EU védjegyet sok év után végül törölték - olvasható a cikkben.

HOZZÁSZÓLÁSOK