Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mastercard infrastruktúrafejlesztési program résztvevői akár már 3-4 nap alatt elérhetővé tudják tenni a kártyás fizetést a kereskedőknél. Az igénylés sok esetben otthonról is elindítható, így a mostani, rendkívüli helyzetben gyors megoldást nyújthat az érdeklődők számára - közölte a szolgáltató.

A cég 2019. november 29-én indította el programját, hogy két év alatt a duplájára nőjön a jelenleg 145 ezer POS terminál számát Magyarországon. A pályázatok elbírálása után ma már több mint 17 kártyaelfogadó várja a kártyaelfogadás iránt érdeklődőket, sok esetben teljesen digitális csatornákon kezelve a folyamatot.

Érezhetően egyre erősebb a fogyasztói igény, hogy a kártyás fizetés Magyarországon ne extra szolgáltatás legyen a kereskedők részéről, hanem alapvető. A nagyobb kereskedelmi láncoknál mára ezt sikerült elérni, de fontos, hogy a kisebb üzletekben, boltokban, szolgáltatóknál is fizethessünk gyorsan, kényelmesen és biztonságosan elektronikus úton - mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A program indításakor még nem sejtettük, hogy néhány hónappal később a rendkívüli körülmények miatt ilyen gyorsan felértékelődik a gyorsaság és a biztonság a bolti fizetéseknél. Ezt a termináligénylések hirtelen növekedése is igazolja. Hirtelen megváltoztak a vásárlói igények, sok étterem és élelmiszerbolt alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, és indította el a házhoz szállítást kizárólag kártyás fizetési lehetőséggel. Ugyanakkor azoknál - például termelői piacok, vásárcsarnokok - is, akik maradtak a személyes vagy bolti kiszolgálásnál, a kártyaelfogadás alapvető elvárás lett - mondta Szász Ferenc üzletfejlesztési igazgató.

A szolgáltatók a terminálokat átvételi pontokon vagy kiszállítással akár 3-4 munkanap alatt elérhetővé teszik. Többeknél számlavezetés vagy forgalmi elvárás, valamint külön havidíj nélkül elérhető a szolgáltatás, akár már 8-10 ezer forint egyszeri eszközvásárlási költséggel. A kereskedői elszámolás a legtöbb esetben a következő munkanapon megtörténik, de van olyan elfogadó, aki azonnal elérhetővé teszi a kereskedő POS tranzakcióit egy bankkártyán.

Több szolgáltató okostelefonhoz kapcsolható hardveres megoldást is elérhetővé tett a magyar piacon, de őszre várhatóak olyan szolgáltatások is, amelyben külön kiegészítő nélkül, maga a mobiltelefon működik majd terminálként - közölte a Mastercard.