Sorban álltak a bankok az MNB-nél

Hétfőn megtartotta második finomhangoló swap-tenderét az MNB, így a múlt heti 200 milliárd forint után további 200 milliárddal nő a bankrendszer forintlikviditása - adta hírül a jegybank.
Napi.hu, 2016. október 24. hétfő, 16:50
Fotó: Reuters

A tenderen ezúttal is egy hónapos futamidejű, euróért forintlikviditást nyújtó swapokat kötött az MNB a bankokkal. Amennyiben a likviditási folyamatok indokolják, az MNB kész további finomhangoló tendereket tartani - közölte a jegybank.

A mai, második forintlikviditást nyújtó FX swap tenderen az 500 millió euró (150 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 1,62 milliárd euro (500 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 200 milliárd forint értékben kötött üzletet, azaz ennyivel emelte a bankrendszer forint likviditását. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 13 bank vett részt. Az október 17-i swaptenderrel együtt az MNB összesen 400 milliárd forint többletlikviditás juttatott a bankrendszerbe.

Az MNB monetáris tanácsa (MT) szeptember 20-án jelentette be, hogy a háromhónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó FX swap finomhangoló eszközöket hoz létre, amelyek a tartós és érdemi likviditási sokkok kezelését szolgálják. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.

Haladékot kaptak a bankok
Az MNB ma bejelentette, hogy Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) döntése nyomán egyrészt a rendszerszinten jelentős pénzügyi intézményekre vonatkozó 0,5-2 százalékos többlet-tőkekövetelményt nem 2017. január 1-jétől, hanem 2020-ig fokozatosan vezetik be, másrészt fél évvel, azaz 2017. július 1-jére tolták ki a mérlegükben megmaradó (így a MARK Zrt.-nek nem értékesített) rossz projekthitelekre vonatkozó többlet-tőkekövetelményt (2017 első negyedév végi adatok alapján).

HOZZÁSZÓLÁSOK