Szakács- és pincérhiány sújtja a vendéglátást

A turizmus-vendéglátásban a felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröknél csak kevésbé érezhető a szakemberhiány, hiszen ezekbe a pozíciókba jellemzően a gyakornoki programokban részt vevő, jól teljesítő frissdiplomásokat veszik fel a cégek.
Napi.hu, 2015. november 11. szerda, 12:46
Fotó: Napi.hu

A szakemberhiány elsősorban a szakácsoknál és felszolgálóknál érezhető. A felsőfokú végzettséget követelő munkaköröknél a friss szakképzett pályakezdőktől a kiváló angol nyelvtudás mellett elsősorban pontosságot és kreativitást várnak el, míg a kereskedelmi vállalatok az eredményorientált szemléletet és a mobilitást értékelik - emelték ki a két szegmens meghatározó vállalatainak vezetői a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGF KVIK) karriernapján.

A fiatalok már tisztábban látnak

E szegmensben egyre inkább elvárják a pályakezdőktől, hogy külföldön is gyakorlatot szerezzenek, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a szerencsét próbálók jelentős része egy idő után hazaköltözik, hogy itthon, de már magasabb szinten folytassa karrierjét. A külföldön elsajátított szakértelem és fejlett munkakultúra pedig jótékonyan hat a hazai piacra. A cél nem a kivándorlás megállítása, hanem a szakma presztízsének, társadalmi elismertségének növelésével lehetővé tenni, hogy mind többen költözzenek haza - mondta Bándoli Attila, a Gundel étterem ügyvezető igazgatója.

A turizmus-vendéglátásban korábban irreális elvárásokkal érkeztek a munkaerőpiacra a jelentkezők, ám mára tisztábban látják a lehetséges karrierutakat. A jelentkezők többsége tudja, hogy egy ilyen "sokszakmás" környezetben, karrierjük elején kell megismerniük az egyes, a recepciótól a háttér irodai munkákig terjedő részterületeket. Emellett fizetési elvárásaik is közelebb kerültek a valósághoz, amihez nagyban hozzájárulhat az is, hogy a frissdiplomások többsége már tanulmányai mellett is részmunkaidős állást vállal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.11.11 15:43

Lassan minden szakmában ez van.De jól van ez,hisz csak ez tudja kikényszeríteni a béremelést.Vállalkozók!Az eredeti töke felhalmozásnak vége!Ideje fizetni!!!
Egy osztrák,német vendéglősnek,panziósnak az esetek többségében már a nagyapja is ezzel foglalkozott.Így növekedett lassan a családi vagyon.
Magyar vendéglős barátunknak még húsz éve kilógott a s.gge a gatyából,mára már nagy házban él,még az asszony is Mercedessel jár.Évi két üdülés lent messze délen.Mára üdülőre hajt,horvátban.Csak...csak a panzió,vendéglő nem fejlődik,és az alkalmazottak cserélődnek három,hat hónap alatt.Lassan elmaradnak a vendégek,mert drága és lepukkant hely lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.11.11 15:06

ma már nem csak a környékbeli éttermekkel kell versenyezni az alkalmazottakért, hanem a bécsiekel ,londoniakkal is.

ez pedig totálisan új helyzetet teremtett , emiatt ma a reális munkaerőpiaci bérszint sokkal magasabb, mint amennyit a munkáltatók többsége hisz.

ez a probléma oka, a munkáltatók még az uniós munkaerőpiac megnyitása előtti bérekben gondolkodnak, aztán csoálkoznak, hogy nem találnak munkaerőt.

persze nem könnyű kitermeni a nagyságrendekkel magasabb béreket, ehhez jelentősen növelni kell a hatékonyságot, átszervezni ,gépesíteni, stb, hogy kevesebb ember végezze el ugyanazt a munkát.

emellett sajnos az áremelés kényszere is fennáll, magyar árak mellett nem lehet nyugati béreket kitermelni.

az uniós csatlakozás elvileg bér és árkonvergenciát, azaz gyors reálfelértékelődést ,a nyugatinál jóval magasabb inflációt plusz erősödő forintot kellett volna ,hogy okozzon(mint pl a spanyoloknál, íreknél) ,azonban ez a 2008as válság és eladósodottság miatt megállt.

ez a probléma oka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Meningitis, 2015.11.11 14:19

Meg kell fizetni a parasztot, tudom ciki, de ha kell a munkás muszáj...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html