A szakemberhiány elsősorban a szakácsoknál és felszolgálóknál érezhető. A felsőfokú végzettséget követelő munkaköröknél a friss szakképzett pályakezdőktől a kiváló angol nyelvtudás mellett elsősorban pontosságot és kreativitást várnak el, míg a kereskedelmi vállalatok az eredményorientált szemléletet és a mobilitást értékelik - emelték ki a két szegmens meghatározó vállalatainak vezetői a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGF KVIK) karriernapján.

A fiatalok már tisztábban látnak

E szegmensben egyre inkább elvárják a pályakezdőktől, hogy külföldön is gyakorlatot szerezzenek, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a szerencsét próbálók jelentős része egy idő után hazaköltözik, hogy itthon, de már magasabb szinten folytassa karrierjét. A külföldön elsajátított szakértelem és fejlett munkakultúra pedig jótékonyan hat a hazai piacra. A cél nem a kivándorlás megállítása, hanem a szakma presztízsének, társadalmi elismertségének növelésével lehetővé tenni, hogy mind többen költözzenek haza - mondta Bándoli Attila, a Gundel étterem ügyvezető igazgatója.

A turizmus-vendéglátásban korábban irreális elvárásokkal érkeztek a munkaerőpiacra a jelentkezők, ám mára tisztábban látják a lehetséges karrierutakat. A jelentkezők többsége tudja, hogy egy ilyen "sokszakmás" környezetben, karrierjük elején kell megismerniük az egyes, a recepciótól a háttér irodai munkákig terjedő részterületeket. Emellett fizetési elvárásaik is közelebb kerültek a valósághoz, amihez nagyban hozzájárulhat az is, hogy a frissdiplomások többsége már tanulmányai mellett is részmunkaidős állást vállal.