Nem igaz az, hogy a kelet-közép-európai régióban azokban az országokban kevésbé nőtt volna a GDP az elmúlt években, amelyeknek bankszektora többségében külföldi tulajdonban van - mutatott rá Hendrik Scheerlinck, a K&H csoport vezérigazgatója pénteken Egerben, a K&H szakmai évzáró rendezvényén. Elmondta: Lengyelországban például mintegy 65 százalékot ér el a külföldi tulajdon aránya a bankszférában, és a lengyelországi gazdasági bővülés a 2007-es GDP-hez mérten mintegy 25 százalékot ért el.

Hendrik Scheerlinck kiemelte: a bankszektor fontos szerepet játszik mind a GDP-hez való hozzájárulást tekintve, mind a foglalkoztatás terén, direkt módon úgy, mint munkaadó, és közvetetten, mint más szektorok finanszírozója.

Hozzátette: ha egy bank tőkéje 1 milliárd forinttal emelkedik, akkor ennek révén 12 milliárd forinttal több hitelt tud kihelyezni.

Bába Ágnes vezérigazgató-helyettes, a K&H lakossági banki divízió vezetője kiemelte: egyre erősödik a verseny a bankok között az ügyfelekért. Elmondta: az úgynevezett bankkal való ellátottságot mutatja például az, hány bankfiók van egy adott országban, míg 2008 végén 1453 bankfiók volt Magyarországon, számuk 2013 végére 1248 bankfióra csökkent.

Kifejtette: a bankszektorban jövőre a növekedés mellett csökkenés is bekövetkezik, mert a lakáspiacon ugyan fellendülés valószínűsíthető, de egyúttal a fogyasztás szerény bővülése várható. Elmondta: az internetes bankolás előtt nagy jövő áll, emellett az érintés nélküli kártyák térnyerésére lehet számítani.

Kiemelte: 2015-ben a lakossági megtakarítások terén az alacsony kamatok miatt a bankbetétekben tartott összegek csökkennek, és egyre inkább az állampapírokban és a befektetési alapok jegyeiben tartja majd a lakosság a pénzét.