Cafeteria 2021: visszavágják a Szép-kártya kedvezményeket - egymillióan érintettek

Az őszi adócsomagban a személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályait érintő javaslatok körében érdemi változás, hogy az idei évhez képest a béren kívüli juttatásnak minősülő Szép-kártya támogatások áprilisban megemelt keretösszegeit lecsökkenti a kormány 2021-ben - hívta fel a figyelmet az adózóna.hu.
K. Kiss Gergely, 2020. október 20. kedd, 14:12
Fotó: OTP Bank

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény csak a 2020. évre tartalmaz béren kívüli juttatásként adható emelt összegű alszámla-értékhatárokat és rekreációs keretösszeget, így 2021-ben ismét a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi törvény lesz hatályban - olvasható a portálon. Eszerint:

"Béren kívüli juttatásnak minősül - ha a juttató a munkáltató - a munkavállalónak az adóévben a Széchenyi Pihenő Kártya

a) szálláshely alszámlájára utalt, kormányrendeletben meghatározott szálláshely-szolgáltatásra felhasználható - több juttatótól származóan együttvéve - legfeljebb évi 225 ezer forint támogatás, (2020-ban 400 ezer forint)

b) vendéglátás alszámlájára utalt, melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra felhasználható - több juttatótól származóan együttvéve - legfeljebb évi 150 ezer forint támogatás, (2020-ban 265 ezer forint)

c) szabadidő alszámlájára utalt, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásra felhasználható - több juttatótól származóan együttvéve - legfeljebb évi 75 ezer forint támogatás". ( 2020-ban 135 ezer forint)

Ugyanakkor a javaslat megszünteti azt a szabályt, amely a költségvetési szervekre vonatkozóan alacsonyabb összegű rekreációs értékhatárt (200 ezer forint) állapít meg. A módosítás eredményeként a költségvetési szférába tartozó munkáltatók is évenként 450 ezer forintig terjedő összegben (a jogviszonyban töltött napokkal arányosan) adhatnak majd béren kívüli juttatásként Szép-kártya támogatást kedvező adózási feltételek mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.10.20 15:09

Mermivel a magyar annyira megtollasodott már az elmúlt évben, hogy nem kell neki a sok kedvezmény. De ha mégis, akkor adja oda a mészárosnak mega többi welness gurunak. Később direktbe adjuk oda nekik, de még futunk egy kört, nehogy cédának nézzenek ?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html