Szép-kártyák: büntetőpénzt javasol a kormány

Legfeljebb 3 százalékos havi díjat számíthatna fel a jövőben a fel nem használt Széchenyi pihenő (Szép) kártya) után a kibocsátó – idézi az mfor.hu azt a rendelet-tervezetet, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium töltött fel a kormány honlapjára.
K. Kiss Gergely, 2018. március 5. hétfő, 14:52
Fotó: Napi.hu

Ezt a tételt akkor kellene megfizetni, ha a munkavállaló az utalást követő második naptári év május 31-ig nem használja fel a Szép-kártyán lévő pénzeszközt. Az így befolyó összeget az intézmény a kártyával közvetlenül összefüggő marketing költségeire fordíthatja csak - olvasható a portálon.

Ezzel az új szabállyal vélhetően motiválni akarják a kártyában részesülőket, hogy költsék el az így kapott juttatást. Ugyanis nagyon sok pénz - akár 1 milliárd forint - tud beragadni amiatt, hogy a dolgozók nem költik el időben.

Változás lesz még, de már nem a munkavállalókat, hanem a kibocsátókat érinti, hogy megváltozik a törvényi besorolásuk. Eddig olyan intézmény léphetett erre a piacra, amely az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló törvény szerinti szolgáltatónak minősült.

Az mfor.hu szerint a tervezett rendelet viszont már pénzforgalmi szolgáltatóként definiálja a kibocsátót, ami azt jelenti, hogy ezt követően a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozik majd a hatósági ellenőrzés. Eddig a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal végezte - illetve jelenleg is végzi - ezt a munkát.

HOZZÁSZÓLÁSOK