Idén 900 milliárd forint nettó árbevétel mellett 80 milliárd forint EBITDA és 30 milliárd forint adózás előtti eredmény szerepel az MVM Zrt. üzleti tervében - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Baji Csaba elnök-vezérigazgató. A társaságcsoport tavaly az egy évvel korábbinál mintegy 100 milliárd forinttal magasabb, 767,8 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, adózott eredménye a 2011-es 45,9 milliárd forint után 73,6 milliárdot tett ki (az eredményt mintegy 30 milliárd forint értékben egyszeri tételek javították, köztük az uniós engedélyezés után tavaly egy összegben bevételezett 12 milliárd forint szénfillér). Az MVM a 10 milliárd forint osztalék mellett 24 milliárd forint társasági adót is befizetett a költségvetésbe, minden adónemet figyelembe véve pedig elérte a 120 milliárd forintot az adófizetése.

Az E.ON magyarországi gázüzletágának átvétele kapcsán Baji úgy fogalmazott, az integráció előkészítése már megkezdődött, az ügylet finanszírozása pedig az önrész mellett hitelből és az állami tulajdonosi tőkeemelésből származik - ezek részarányáról a későbbiekben, a fő tulajdonos állam (illetve az MNV Zrt.) dönt majd. Lapunk kérdésére Baji hozzátette, az MVM 52 milliárd forintot már elkülönített, ami részben az önrész finanszírozásához járulhat hozzá.

Az elnök-vezérigazgató szerint a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó tender az év végén vagy a jövő év elején jelenhet meg, a felvetésre, hogy a 2014-es országgyűlési választások utánra tolódik-e a kiírás azt mondta, az MVM mindent megtesz annak érdekében, hogy az előkészítés az év végéig befejeződjön. A rezsicsökkentés további lépésiben az MVM rendelkezésre áll - fogalmazott Baji, aki szerint a társaság azt is "tudomásul venné", ha az általa - energiahivatali meghatározással - érvényesített nagykereskedelmi árak csökkentése kerülne szóba. Emellett a gáznagykereskedő leendő tulajdonosaként az MVM a gázbeszerzési szerződésekben is lát hosszabb távon lehetőséget arra, hogy kedvezőbb lakossági árak alakuljanak ki.