Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyáránál 2017 december elején kezdődtek a bértárgyalások. Az egyeztetések január 12-ig nem vezettek eredményre, ezt követően a munkáltató a tárgyalásokat egyoldalúan lezárta.

A Bosch döntése alapján január 1-től visszamenőleg - a bértárgyalás során megtett utolsó ajánlatától eltérően alacsonyabb mértékű - béremelést hajt végre. A munkavállalók barátságtalan lépésnek ítélték meg a munkáltató tárgyalások lezárására vonatkozó lépését, és az egyoldalú béremelésre vonatkozó döntését - indokolta, a több mint 6 ezer munkavállalót foglalkoztató cég szakszervezete.

A dolgozók 15 százalékos béremelést, negyedéves jelenléti prémium kifizetését - háromhavonta fejenként mintegy 100 ezer forintot - és, miután idén ünnepli húszéves fennállását az elektronikai gyár, jubileumi prémium kifizetését kérték a cégvezetéstől - tudta meg az mno.hu a szakszervezet alelnökétől, Janik Tamástól.Tavaly kimagaslóan magas, átlagosan 18 százalékos fizetésemelést sikerült kiharcolni, ám így is csak 989 forintra rúg az operátorok kezdő órabére, ami a térségben egyáltalán nem számít soknak. Mostani 15 százalékos követelésük helyett a cégvezetés végül 8 százalékos béremelésről döntött, méghozzá egyoldalúan, amit semmiképpen sem tart kielégítőnek az érdekképviselet.

Lapunk megkereste a Ficzere Ferencet, a Bosch-csoport kommunikációs igazgatóját, aki a következő közleményt küldte:

"A Bosch Magyarország a januárban kezdődőtt bértárgyalások során az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is.

Hatvanban a HADFSz (Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete) és az MCDSz (Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete), valamint az egyik miskolci vállalat esetében az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) nem fogadta el a béremelés mértékéről szóló döntést és 2018. január 24-én 9:00 és 11:00 közötti időtartamra a hatvani telephelyen figyelmeztető sztrájkot hirdettek, amit a cég tudomásul vesz és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el".