Sztrájk lesz a magyar Boschnál szerdán (frissítve)

A Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezetének (HaDFSZ) sztrájkbizottsága január 24-én a 9 és 11 óra közötti időre figyelmeztető sztrájkot hirdetett, mivel tárgyalásos úton nem tudtak megállapodni a Bosch Magyarországgal - közölték a Napi.hu-val.
K. Kiss Gergely, 2018. január 23. kedd, 13:50
Fotó: Napi.hu

A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyáránál 2017 december elején kezdődtek a bértárgyalások. Az egyeztetések január 12-ig nem vezettek eredményre, ezt követően a munkáltató a tárgyalásokat egyoldalúan lezárta.

A Bosch döntése alapján január 1-től visszamenőleg - a bértárgyalás során megtett utolsó ajánlatától eltérően alacsonyabb mértékű - béremelést hajt végre. A munkavállalók barátságtalan lépésnek ítélték meg a munkáltató tárgyalások lezárására vonatkozó lépését, és az egyoldalú béremelésre vonatkozó döntését - indokolta, a több mint 6 ezer munkavállalót foglalkoztató cég szakszervezete.

A dolgozók 15 százalékos béremelést, negyedéves jelenléti prémium kifizetését - háromhavonta fejenként mintegy 100 ezer forintot - és, miután idén ünnepli húszéves fennállását az elektronikai gyár, jubileumi prémium kifizetését kérték a cégvezetéstől - tudta meg az mno.hu a szakszervezet alelnökétől, Janik Tamástól.
Tavaly kimagaslóan magas, átlagosan 18 százalékos fizetésemelést sikerült kiharcolni, ám így is csak 989 forintra rúg az operátorok kezdő órabére, ami a térségben egyáltalán nem számít soknak. Mostani 15 százalékos követelésük helyett a cégvezetés végül 8 százalékos béremelésről döntött, méghozzá egyoldalúan, amit semmiképpen sem tart kielégítőnek az érdekképviselet.

Lapunk megkereste a Ficzere Ferencet, a Bosch-csoport kommunikációs igazgatóját, aki a következő közleményt küldte:

"A Bosch Magyarország a januárban kezdődőtt bértárgyalások során az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is.

Hatvanban a HADFSz (Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete) és az MCDSz (Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete), valamint az egyik miskolci vállalat esetében az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) nem fogadta el a béremelés mértékéről szóló döntést és 2018. január 24-én 9:00 és 11:00 közötti időtartamra a hatvani telephelyen figyelmeztető sztrájkot hirdettek, amit a cég tudomásul vesz és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.01.23 17:10

@Bahnsteig_Eins: Még keletebbre meg hiába mennek, atombandi 'matematikailag' igazolta, hogy kínának lőttek. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.23 17:03

@imitto: "kicsit keletebbre"

Ja, mondjuk Ukrajnába, ahol még kicsomagolás előtt ellopják az egész gyártósort... Járt már így pár multi...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

imitto, 2018.01.23 16:45

@atombandi: Valóban van pénze a BOSCH-nak. Pl. aprópénz összecsomagolni a gyártósort, és kicsomagolni kicsit keletebbre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.01.23 15:10

igy kell ezt. ha eleg ideig kitartanak, akkor tobb kart okoznak, mintha megadtak volna a kulonbozetet. valojaban a ceg azt teszteli, hogy hol van a fal, meddig hajlandoak elmenni a dolgozok. korabban siman le tudtak verni egy kis fenyegetozessel egy sztrajkot, most nem biztos, hogy menni fog. a boschnak van penze, kvazi barmennyit ki tud fizetni, ha akar, de nem akar. ki kell kenyszeriteni belole. mas nem fogja az ott dolgozok penzet kikonyokolni, sajat maguknak kell ezt intezniuk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html