Takarékszövetkezetet bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi szabálysértések miatt 18 millió forintra bírságolta a B3 Takarék Szövetkezetet, valamint arra kötelezte a hitelintézetet, hogy április 30-ig orvosolja az általa elkövetett jogszabálysértéseket - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton a honlapján az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 10. szombat, 11:46
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a B3 Takarék Szövetkezet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet, valamint a fizetési számla váltásáról szóló kormányrendelet több előírását.

A hitelintézet megsértette többek között a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a pénzforgalmi számla megnyitására, a fizetési művelet hibás teljesítéséért fennálló felelősségi szabályra vonatkozó rendelkezéseket.

Ezen felül nem tartotta be a hatósági átutalások teljesítésére, a teljesítési határidőre vonatkozó szabályra, a fizetési megbízások sorba állítására és részteljesítésére vonatkozó szabályra, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra és megfelelő értéknap alkalmazására vonatkozó rendelkezéseket sem, valamint a számlaváltási eljárásról szóló tájékoztatása sem volt teljes körű.

A jegybank az ügyben súlyosbító körülményként értékelte, hogy a B3 Takarék Szövetkezet számos vonatkozásban megsértette a pénzforgalmi jogszabályokban foglalt előírásokat, a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fent, továbbá a fizető fél által jóváhagyott, de hibásan teljesített fizetési műveleteknél a fogyasztónak minősülő ügyfelei kárára vagyoni előnye keletkezett.

Az MNB ezen felül a hitelintézet terhére rótta a nem haladéktalanul jóváírt fizetési műveletek nagy számát, illetve, hogy a hitelintézet az általa vállalt belső köri fizetési megbízások haladéktalan jóváírását biztosító eljárást (számítástechnikai rendszerfejlesztést) nem teljes körűen, valamennyi jogelőd számlavezető rendszerre valósította meg, a fejlesztés elmaradása pedig jelentős anyagi megtakarítást eredményezett a takarékszövetkezetnek - olvasható az MNB közleményében.

A tájékoztatás szerint a jegybank a pénzforgalmi ellenőrzéseknél kiemelten figyeli az ügyfelek jogainak megsértését. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral lép fel a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzésénél.

HOZZÁSZÓLÁSOK