Tengerparti nyaralás tervez? Júliusban már utazhat

Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a tengerparti üdülőhelyekre - írja közleményében a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.
Szabó Dániel, 2020. május 31. vasárnap, 14:07
Fotó: Pexels

Az utazási irodák az egészségügyi és adminisztratív szabályokat figyelembe véve, július elején tervezik elindítani a közvetlen charterjáratokat a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre. Ettől még a szövetség szerint a bevezetett korlátozások jelentősen érintették a külföldi utazásokat, a teljes turisztikai szektor, ezen belül az utazási irodák helyzetét.

A május 27-én megjelent kormányrendelet kimondja: az utazási irodák kiadhatnak 2021. augusztus 31-ig felhasználható utalványt a járványhelyzet miatt nem teljesített utazások, illetve leelőlegezett, vagy teljes egészében befizetett utazási csomagok, utazási szolgáltatások ellenértékéről.

Nem változott az utas által kezdeményezett lemondás szabálya: az iroda így csak akkor köteles teljes mértékben visszafizetni a befizetett előleget, ha az adott országot a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt kategóriába sorolja. Minden egyéb esetben az utazásszervező saját általános szerződési feltételei irányadók. Az utazásszervezők ilyen esetben is felajánlhatnak utazási utalványt az utasoknak.

A kormányrendeletben meghatározott esetekben és az ott részletezett formában kiállított utazási utalványokra az utazásszervező vagyoni biztosítéka fedezetet nyújt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK