Megjelent a várva várt rendelet az utazási utalványokról

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely a koronavírus miatt meghiúsult, már befizetett utazások kérdését rendezi.
Szász Péter, 2020. május 28. csütörtök, 10:58
Fotó: Getty Images

Magyarországon is vouchert kaphatnak azok a turisták, akiknek a befizetett útja a koronavírus miatt hiúsult meg. Ezt a megoldást már több európai országban bevezették azért, hogy elkerüljék az utazási irodák tömeges bedőlését.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint idén augusztus 31-ig, ha egy utazási iroda az érvényben lévő szerződést a koronavírusra hivatkozva mondja fel, vagy az utazás emiatt hiúsul meg, akkor a befizetett előleg vagy a teljes díj visszafizetése helyett utalványt bocsáthat ki.

  • Az utalványt elfogadásáról az utazó 15 napon belül nyilatkozhat.
  • Ha nem fogadja el, vagy nem nyilatkozik, akkor a befizetett előleg, vagy díj visszajár.
  • Az utazót semmilyen hátrány nem érheti az utalvány kiállításából adódóan vagy annak felhasználása során.
  • Ha az utazó mégsem használja fel az utalványt 2021. augusztus 31-ig, akkor az iroda a pénzt 14 napon belül köteles visszatéríteni.
  • Az utalvány érvényessége meghosszabbítható.
  • Az utalvány közeli hozzátartózó részére átruházható.

Az utalványos megoldásra azért van szükség, mert a koronavírus nagyon nehéz helyzetbe hozta az utazási irodákat szerte a világon. A veszélybe került utak árát jellemzően már továbbutalták, ha pedig minden pénzt vissza kellene adniuk, akkor a működésük ellehetetlenülhet. Magyarországon a Robinson Tours és az Aeolus Utazási Iroda a koronavírus miatt húzhatta le a rolót.

HOZZÁSZÓLÁSOK