Titkos volt a kormány biznisze - Mi van a háttérben?

Egy több mint tíz évvel ezelőtti kormányrendeletre hivatkozva lényegében titokban folytatott tárgyalások után vásárolták meg a légi rendészetnek a német származású, cseh közvetítéssel Magyarországra került helikoptereket - derül ki a Népszabadság cikkéből.
Napi.hu, 2016. április 18. hétfő, 10:26

Lényegében titokban - hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban - egyeztek meg a magyar kormány illetékesei a cseh EAS céggel az elhíresült öt darab tizenöt éves, felújított helikopter megvásárlásáról - olvasható a  Népszabadságban. Az eljárásra csupán ezt az egy céget hívták meg. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint erre egy 2004-es kormányrendelet adott lehetőséget.

E szerint a helikopterek bonyolultsága, komplexitása tette indokolttá ezt a fajta eljárást. A Népszabadság szerint ezt az érvelést cáfolni látszik, hogy Baden-Württemberg tartomány belügyminisztériumától közvetlenül is meg lehetett volna vásárolni a gépeket.

Továbbra sem sikerült kideríteni, hogy megfelelő áron vásárolták-e meg a helikoptereket. Egy nyilvános közlés szerint a  német tartomány rendőrsége leselejtezte a gépeket, amelyeket 4,8 millió euróért értékesítettek. Magyarország ennél 8,8 millió euróval fizetett többet, ám azt nem tudni, hogy a felújítás és az átfestés költsége indokolta-e ezt az árnövekedést. Az EAS egyik vezetője üzleti titokra hivatkozva nem adott erről információt a napilap újságíróinak.

Az EAS ügyvezetője Jiry Sauer, aki dolgozott a prágai hadügyminisztériumban és vezető volt az akkoriban a tárca tulajdonában lévő LOM Praha nevű vállalatnál. Utóbbi üzletelt a magyar honvédséggel is, így biztosra vehető, hogy jó magyarországi kapcsolatai vannak.

HOZZÁSZÓLÁSOK