Tízesével zárják be a bankok magyarországi fiókjaikat

Tovább szűkül a bankok magyarországi fiókhálózata; idén fél év alatt 94 bankfiókot zártak be.
MTI-Eco, 2012. július 4. szerda, 08:22
Fotó: Napi.hu

A növekvő állami elvonások és a szűkülő üzleti lehetőségek miatt 2009 óta gyorsulva zsugorodik a magyarországi kereskedelmi bankok fiókhálózata: tavaly 60-nal, az utóbbi két évben 91-gyel csökkent a Világgazdaság által vizsgált 14 kereskedelmi bank fiókjainak száma, és a leépítéseknek nincs vége, idén fél év alatt 94 bankfiókot zártak be - olvasható a lap szerdai összeállításában.

Az Erste Bank az év elején 40-nel 143 tagúra szűkítette fiókhálózatát, és ugyancsak jelentős, 12 fiókot érintő racionalizálást hajtott végre az UniCredit Bank. A lap által vizsgált hitelintézetek közül az AXA Bank 10, a CIB Bank és FHB Bank 9-9, az MKB Bank 8, a K&H Bank 5, az OTP Bank 1 fiókkal szűkítette hálózatát az első félévben.

Június végén a legtöbb, 396 fiókja az OTP-nek volt, a második legnagyobb, 231 tagú hálózatot a K&H üzemeltette. A harmadik helyre az Erste került 143 egységgel. A Raiffeisennek 132, az UniCreditnek 120, a CIB-nek 119, a Budapest Banknak 102 fiókja volt a félév végén.

A lap által vizsgált bankok fiókjainak száma 2009 végén volt a legmagasabb, azóta 185-tel csökkent. Ez idő alatt a legnagyobb hálózatszűkítést az Erste Bank hajtotta végre, amelynek június végén 61-gyel kevesebb fiókja volt június végén, mint két és fél évvel korábban. A CIB Bank hálózata 32, az AXA 15, az UniCredit Bank 13, a K&H Bank 10 fiókkal lett kisebb 2009 vége óta. Az OTP Bank, a Raiffeisen Bank 9-9, az MKB Bank 6, a Budapest Bank 5 fiókkal fejlesztette vissza hálózatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

WRC555, 2012.07.04 18:48

@Drazsen:
A helyes megfogalmazás - ahogy más pontokban is - a MINDENKORI hirdetmény. A mindenkori azt jelenti, hogy változik, mert változik a hirdetmény. Az AKTUÁLIS azt jelenti, hogy a hitel FELVÉTELEKOR aktuális, tehát fix, nem változik.
Ha változtatnak a fogalmazáson, a fogalmon, akkor értelem szerű, hogy ez valamiért van, tehát mást jelent. Aztán kiderül hogy mégsem.
MINIMUM FÉLREÉRTHETŐ! Pláne úgy, hogy a szóbeli tájékoztatás fix kamatról szólt.
A biztonság kedvéért kérdeztem rá, és kiderült hogy mégsem fix, hiába mondták, és hiába érthető úgy még az ÁSZF is.
Mi ez szerinted ha nem inkorrekt magatartás?

Pénzt a levegőből bárki tud teremteni, nem kell ehhez külföldi tulajdonú bank, aki aztán a hasznot meg kiviszi az országból, és az eltűnő pénzt lehet megint hitelből pótolni. Semmi szükség rájuk, így meg főleg nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.07.04 18:34

@WRC555: Én azt hiszem túlságosan szőrszálhasogató vagy.

"A kölcsön ügyleti kamata a 3 havi BUBOR mértékét legfeljebb az aktuális Hirdetményben meghatározott eltéréssel haladja meg?"
Szerintem ez egy korrekt megfogalmazás. Írhatták volna az érvényben lévő Hirdetményt is.
Azt hiszem ilyenen nem fog a PSZÁF fennakadni.

"Ki kell őket rugdalni, inkább előbb, mint később."

Hát akkor a gazdaságunk is végképp lehúzhatja a rolót, összeomlana a fizetésforgalom, visszatérnénk az ősközösséghez, cserekereskedelemhez. Persze , hogy nem hiteleznek, mivel egyre kevesebb a hitelképes ügyfél, egyre több a megbízhatatlan adós, és az állam egyre több terhet rak a nyakukba. Így marad az a stratégia,csökkenteni a hálózatot, persze ezzel egy csomó dolgozót is az utcára raknak, és elvegetálnak a kapott és adott kamatok marge-ából, meg annak a hitelállománynak a kamatbevételéből, amit fizetnek, valamint a belföldi és külföldi fizetési forgalom ( amit meg akar az állam adóztatni, és amit majd továbbhárítanak) után számított díjakból , jutalékokból
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WRC555, 2012.07.04 17:58

@bogyu:
A kérdés az volt, hogy elképzelése lenne-e a korrekt hitelezésre, azaz akar-e hitelezni.
Én arra világítottam rá, hogy csak úgy akar, ha átverhet MEGINT. De a deviza alapúnak mondott hitelem óta minden szót elolvasok, és mindent leiratok velük, így futottam bele, hogy megint át akarnak bni. Nem egy, legalább 3 helyen!

Amúgy egyéb költséget nem számít fel, a közjegyzőt kifizeti, de vissza kell adni ha 5 éven belül felmondom a hitelt.
Viszont ezek után nem kell a pénze, inkább felnyomom a PSZÁF-nél újra.

Tehát: a bankok továbbra is sunyi tetvek - azok is maradnak.
Ki kell őket rugdalni, inkább előbb, mint később.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2012.07.04 15:06

@WRC555: Nem akarnak bajt-gondot az ügyféllel. 8-9 %-ot kapnak az állampapírokért, a folyószámlára adnak 1-2% kamatot, lekötésre 3-5 %-ot, a kamatmarzsból szerényen megélnek, oszt jónapot. A lakossági hitelekből biztosan nem fognak. Mert ki lehet az a szerencsétlen, aki képes tőlük felvenni folyószámlahitelt 25,6 % THM-el?
Még a biztos megtérülésű (ingatlanfedezetes) zöld hitelüket - amit Neked megajánlottak - is 11 - 14 % THM-el adnák. Kérdés, hogy a jelzálogfedezettel kapcsolatos költségeket külön felszámítják-e?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WRC555, 2012.07.04 14:05

@bogyu:
Sajnos nincs!
A K&H-nál akartam némi HUF hitelt. Vadiúj ÁSZF, Hirdetmény, stb... (kétszerre sikerült elkérni, elsőre valahogy egyes tájékoztatók kimaradtak... hogy hogy nem...)
Rászántam egy napot, végigolvastam mindent, miután 7db csalafinta megfogalmazást találtam, illetve nem voltak összhangban a leírtak a szóbeli tájékoztatással.
Rákérdeztem ezekre a dolgokra, és olyan válaszokat kaptam, hogy megyek a PSZÁF-hez.
Nem részletezem itt, túl hosszú lenne, így csak 1 példa:
?A kölcsön ügyleti kamata a 3 havi BUBOR mértékét legfeljebb az aktuális Hirdetményben meghatározott eltéréssel haladja meg?

Erre rákérdeztem, hogy tehát fix?

Azt válaszolták az aktuális = mindenkori!!! (miközben egy csomó helyen a mindenkori fogalmat használja)

Nem akarnak ezek itt korrekten csinálni az égvilágon semmit, még most is megérdemelnék hogy rájuk legyen gyújtva (éjjel, hogy a Magyar melós ne sérüljön) a fiók!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html