Több mint egymillió ember árvízvédelméről döntött a kormány

A 27,3 milliárd forintba kerülő Tisza-Túr tározó és a 30,5 milliárd forintos Inérháti tározó nagyprojektek megépítését vette be a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programba (KEHOP) a kormány.
Németh Géza, 2016. július 3. vasárnap, 17:44
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat mindkét nagyprojekt beruházójaként az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumát nevesíti.

A Tisza-Túr tározó célja a szükséges árvízvédelmi biztonság megteremtése a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán kialakított, hozzávetőlegesen 45 millió köbméter árapasztó kapacitású tározó létesítésével. A beruházás összhangban áll a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztett célkitűzéseivel. Ha elkészül, több mint 130 ezer ember kerül nagyobb biztonságba, míg a közvetetten érintett lakosok száma 210 ezer fő.

Az Inérháti tározó a Tisza-völgy árvízi biztonságát javítja a maga 163 millió köbméteres kapacitásával. A tározó megépítése után a Tisza teljes hazai szakaszán csökkennek a rendkívüli árhullámok csúcsvízszintjei. A beruházás  több mint 250 ezer ember nagyobb árvízi biztonságát szolgálja, míg a közvetetten érintett lakosszám meghaladja a 970 ezer főt.

A kormány a  nemzeti fejlesztési minisztert bízta meg azzal, hogy a nagyprojekt-javaslatokat - jóváhagyásra - nyújtsa be az Európai Bizottsághoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK